mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. augusztus 13. 12:32

Esély-kupon: Hajdúdorog példát mutatott volna, de a Fidesz megakadályozta

Esély-kupon: Hajdúdorog példát mutatott volna, de a Fidesz megakadályozta
Hiába nyújtotta be az Esély-kuponok helyi bevezetéséről szóló javaslatát Hajdúdorog szocialista önkormányzati képviselője, a város fideszes többsége leszavazta azt – erről számolt be közös online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Csige Tamás, a párt hajdúdorogi képviselője, a település korábbi polgármestere.

Ujhelyi a közösségi platformon közvetített tájékoztatón emlékeztetett: három hónappal ezelőtt tett javaslatot a magyar kormánynak a várható inflációs nyomás és a megélhetési problémák erősödése miatt arra, hogy – akár uniós források felhasználásával – nyújtsanak külön támogatást a rászoruló családoknak. Az Ujhelyi István által „Esély-kupon élelmiszer támogatásnak” hívott, havi húszezer forint értékű elektronikus kártyát a javaslat szerint rászorultsági alapon biztosítanák az érintetteknek és kizárólag alapvető élelmiszerekre és tartós fogyasztási cikkekre lehetne beváltani. Az EP-képviselő rámutatott, hogy Romániában már bevezettek hasonló intézkedést, amivel mintegy hárommillió ember megélhetését segítik, ráadásul a költségeit uniós forrásból fedezi az ottani kormányzat.

Ujhelyi szerint erre Magyarországnak is lenne lehetősége, ha a Fidesz-kormány végre meg tudna állapodni a források lehívásáról az Európai Bizottsággal. Az MSZP európai politikusa hozzátette: az Esély-kuponokról szóló javaslatát a kormány „lesöpörte az asztalról”, pedig szerinte egyre indokoltabb lenne a családok megsegítése a „vágtázó infláció” és az „elszabadult rezsiköltségek” okozta megélhetési válságban, amely ősszel szerinte csak súlyosbodni fog és sokak számára kezelhetetlen lesz. Ujhelyi elmondta, hogy Csige Tamás hajdúdorogi képviselő kidolgozta annak jogi forma-beadványát, miként lehet az önkormányzatok szociális forrásaiból a helyi adottságoknak, lehetőségeknek és igényeknek megfelelően Esély-kuponokat biztosítani a legelesettebbeknek. Erről tájékoztattak is minden baloldali városvezetőt és önkormányzati képviselőt, kérve őket, hogy vizsgálják meg: miként lehet megvalósítani az Esély-kuponok helyi bevezetését.

Csige Tamás szocialista politikus, az Esély Körök kelet-magyarországi koordinátora a sajtótájékoztatón elmondta: Hajdúdorogon egyelőre nem jártak sikerrel, az erre vonatkozó beadványát ugyanis a fideszes többség leszavazta. Az önkormányzati képviselő javaslata „nem öncélú és nem automatikus módon” arra vonatkozott, hogy amennyiben az infláció mértéke meghaladja a tíz százalékot (ez a KSH legutóbbi adatai szerint közel tizennégy százalék), úgy abban az esetben Hajdúdorog városa biztosítson idén legfeljebb két alkalommal egy, helyben felhasználható tízezer forintos utalványt a közfoglalkoztatottak és a hetven év felettiek számára.

Csige Tamás hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok anyagi lehetőségei jelentősen csökkentek az elmúlt években, de a szociális keretek újragondolása és esetleges átcsoportosítása kellő lehetőséget biztosíthat az Esély-kuponok lokális bevezetésére.

Rámutatott, hogy az egyébként kormánypárti Székesfehérvár vezetése hasonló programot készít elő, vagyis a probléma és annak megoldása nem pártfüggő. Az MSZP-s önkormányzati képviselő szerint a hajdúdorogiaknak is szüksége van a válságálló segítségre és ehhez kapcsolódó kezdeményezésekre; példaként említette, hogy az általa irányított korábbi városvezetés a közfoglalkoztatási programban papírbrikettet kezdett gyártani és azzal segítette a rászorultakat a fűtési szezonban.

Ujhelyi István a sajtótájékoztató végén közölte: óriási társadalmi, megélhetési válság előtt áll az ország, amelynek csak részben okozója az orosz-ukrán konfliktus, hiszen a brutális pénzromlás miatt jóval a háború előtt, már tavaly ősszel kormányzati lépéseket kellett tenni. „Az Orbán-kormány egy homokvárat épített, amiről azt állították, hogy egy betonból épült, biztos bunker mindannyiunk számára.

Most derül ki, amikor baj van, hogy valójában semmilyen eszköze nincs a kormánynak megmenteni a családokat” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: remélhetőleg egyre több olyan önkormányzat lesz, amely képes és kész Esély-kuponok vagy más segítség formájában támogatni a megélhetési válságba került családokat az állam tehetetlensége helyett.

Budapest/Hajdúdorog/Brüsszel – 2022.08.13.