Esély a változásra

Sokan voltak a Nyíregyházi Főiskolán kedden. Mivel a kormányváltó gyűlés résztvevőit saját bevallásuk szerint sem elsősorban az egyébként színvonalas kultúrprogram vonzotta, kijelenthető, hogy Nyíregyházán sem esélytelen a baloldal április 6-án.


Egy főiskolára persze szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint akár egy rendezvény- vagy sportcsarnokra, de a helyszínválasztás nem volt véletlen: a Nyíregyházi Főiskola fantasztikusan felújított több száz fős nagyelőadóját is befogadó épülettömböt még a szocialista kormány és a szocialista városvezetés hozta össze.

A szigorú szabályokról még annyit, hogy a terem bejáratánál elhelyezett figyelmeztetés szerint sem alkoholos, sem drogos állapotban nem lehetett belépni. Az elővigyázatosság persze sosem árt, de ezen az estén senkinek nem volt szüksége arra, hogy tudatmódosító szerekkel éljen, mert a főbejárat előtt felsorakozó ellentüntetők viselkedése mindenkit emlékeztetett rá, milyen fontos megőriznünk a józan eszünket.

A tucatnyi tüntető előbb két órát várt arra, hogy fütyülhessenek kettőt a most is energikus léptekkel érkező Mesterházy Attilára és kíséretére, majd jó szórakozást kívántak és elindultak haza. Csak egy idősebb, jól szituált asszony méltatlankodott hosszan és hangosan, hogy 1. „ezek még kampányolni sem tudnak rendesen, tudniillik a Mesterházyt kellett idehívniuk segíteni”, 2. „ezekkel még egy jó magyar veszekedést sem lehet rendezni”.

A kedves ellentüntető első számú kifogása kapcsán csak annyit jegyeznénk meg, hogy Orbán Viktor éppen aznap volt Nyíregyházán átadni a még az előző, szocialista kormány által letárgyalt újabb LEGO-gyártóegységet, amikor a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje a városba érkezett. A második panaszt nem is értettük: milyen egy hamisítatlan magyar veszekedés? És főleg hogyan végződik?

Ezalatt odabenn Veres János Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök már a kormányváltó erők térségbeli jelöltjeit konferálta fel. Jeszenszki Andrást, Legény Zsoltot, Juhász Ferencet, a DK-s Bata Istvánt, Halmi Józsefet, valamint az Együtt-PM-es Helmeczy Lászlót. Jeszenszkit úgy konferálta fel, hogy ő az, aki a fiatal kora ellenére pontosan tudja, hogy mi az, ami ebben a városban a dinamizmust jelentette, és azt is tudja, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy Nyíregyháza ismét fejlődési pályára álljon.


Mi azért dolgozunk, hogy megvédjük Magyarországot a Fidesztől és újjáépítsük az Orbán Viktor által lerombolt magyar demokráciát. Azért, hogy mindenkit megvédjünk az munkanélküliségtől, a bűnözéstől, vagy éppen a kifosztástól – mondta. Pedagógusként elkerülhetetlennek nevezte, hogy megváltozzon az a rendszer, hogy az iskolavárosként számon tartott Nyíregyházán is mindent a fővárosból parancsoljanak meg.

Nagy László nyíregyházi MSZP-elnök előbb a város piros-kék zászlaját követelte vissza a Fidesz által erőltetett, senki által el nem fogadott (amúgy igen fantáziaszegény) narancssárga-kék-zöld helyett, majd Juhász Ferencet szólította a színpadra. „Mi arra készülünk, hogy esélyt adjunk mindenkinek. Hogy végre egy szolidáris, baloldali kormányt segítsünk hatalomra, amelyben jogállam van, és amelyben félelem nélkül, szabadon lehet élni” – foglalta össze a kormányváltás lényegét.


„Mi is követtünk el hibákat. De tanultunk belőlük” – mondta. És bennünk is vörös vér folyik, mi is hazafiak vagyunk, mi is lokálpatrióták vagyunk, csakhogy mi tisztességesek is vagyunk – jelentette ki.

Juhász Ferenc után a Mesterházy Attila életútját bemutató filmet vetítették le a közönségnek, majd egy újabb Veres, a Gábor következett, aki Magyarország következő miniszterelnökeként mutatta be az MSZP elnökét. Mesterházy pedig azzal kezdte, hogy mindig szívesen jön a megyébe, mert itt nem csak politikustársai, kollégái vannak, hanem barátai is, márpedig baráti körben szívesen tölti az idejét az ember.

A LEGO újabb fejlesztését adta át Orbán, de megint nem találkozott az emberekkel, rajtuk keresztül pedig a magyar valósággal – jelezte, hogy a Fidesz elnöke továbbra is fél kiállni a választók vagy az ellenfele elé. Majd a kormány 800 millióért legyártatott, a Fidesznek 200 ezer forintért átadott „Magyarország jobban teljesít” hazugsághadjáratot állította pellengérre.

Orbánék egyvalamiben biztos jobban teljesítenek: még egy olyan kormány nincs a világon, amelyik hatalomban is ellenzéket játszva a valódi ellenzék ellen szervez tüntetéseket – utalt Mesterházy Attila is a fent már említett fideszes elmezavarra.

Szóba hozta, hogy a Fidesz immár nemzeti italokkal is feltöltené a dohányboltjait, holott még az előző piaclenyúló projektjét sem futtatta ki teljesen. (Sok káder még csak a most zajló kampányban törleszt az ölébe hullajtott üzletéért, a közeli Kisvárdán például a helyi fideszes jelölt plakátjai lógnak az egyik trafik ajtaján.)

A fiatalok egyre vészjóslóbb elvándorlási hulláma kapcsán arról beszélt, hogy a kormányváltás után új családegyesítésre lesz szükség. A szociális helyzetről szólva pedig azt mondta, hogy 10 magyarból 8 ma rosszabbul él, mint 4 évvel ezelőtt, hogy 3,3 millió szegény ember van Magyarországon, és hogy a hazánkban élők 31%-a éhezik. Ennél rosszabb mutatóval e tekintetben ma már csak Törökország és Mexikó rendelkezik az OECD-országok közül, vagyis 2014-re egy régi Fidesz-szlogent sikerült teljesíteniük: rosszabbul élünk, mint 4 éve.


Nagy tapsot kapott, mikor arról beszélt, hogy nem ígér Kánaánt, de azt igen, hogy napról napra egy kicsivel jobban élhetnek majd a nők, a gyermekek, a nyugdíjasok, a munkavállalók, valamint a munkahelyteremtő kis- és középvállalkozások. És ha már a Nyíregyházi Főiskolán voltunk, többek között azt a konkrét kormányváltó vállalást is megerősítette, hogy ha baloldali kormánya lesz Magyarországnak, akkor szeptembertől minden diák ingyen kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait.

Ha nem azt kapták, amit ígértek önöknek, akkor szavazzanak a mi jelöltjeinkre, a mi listánkra. Ha egy félelem és megosztottság nélküli Magyarországon szeretnének élni, akkor is a kormányváltók támogatói között van a helyük. Április 6-án mindenki egyenlő lesz, mert Simicska Lajos szavazata pontosan annyit ér majd, mint a ricsén élő közmunkás szavazata.


Konklúzió? Ha Nyíregyházán is mindenki elmegy szavazni, aki kormányváltást szeretne, akkor április 6-a után közösen elkezdhetjük felépíteni azt a szabad, modern, európai és igazságos Magyarországot, amilyet mindig is szerettünk volna.