Esélyegyenlőség és egyenlő esélyek a politikában

„A 2014-es európai választások után felálló Európai Parlament képviselői legalább negyven százalékának nőnek kell lennie. Ez most a legfontosabb célkitűzésünk” – mondta dr. Gurmai Zita EP-képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke Párizsban, ahol részt vett az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa és Jean Jaurès Alapítvány szemináriumán.

„Miért szeretnénk, ha több nőt választanának meg? A válasz egyszerű: csak így érvényesülhetnek maradéktalanul a demokrácia és az igazságosság alapelvei” – fogalmazott Gurmai Zita, hozzátéve, hogy a modern, demokratikus rendszerekkel szemben, alapvető elvárás, hogy nyitottak és befogadhatóak legyenek, mert csak így tükrözhetik vissza minél pontosabban a 21. századi társadalmakat. Ezen kívül az új, női jelöltek indítása lehetőséget ad arra is, hogy friss nézőpontokat, ötleteket és gondolkodásmódot hozzanak a politikába.


 
Gurmai Zita szerint ebben a folyamatban az Európai Parlamentnek, a legdemokratikusabb, közvetlenül választott uniós intézménynek, kulcsszerepet kell játszania. A nők vezető szerepének és politikai részvételének ösztönzése érdekében már több kezdeményezést is útnak indítottak. Ezek egyike az „50:50 koalíció” elnevezésű kezdeményezés, amely – többek között – azt szeretné elérni, hogy minden tagállam egy férfit és egy nőt jelöljön az európai biztosi posztra, illetve minden más uniós vezetői pozícióra.
 
„A nemek közötti esélyegyenlőség a politikában ugyanakkor nem csak a női politikusok számának növelését jelenti, hanem azt is, hogy a döntéshozatalban nagyobb figyelmet fordítunk a nők helyzetét javító intézkedésekre. Gondoskodnunk kell arról, hogy a nők és a férfiak életét javító és egyenlő esélyeket biztosító ügyek a politikai napirend kiemelt helyére kerüljenek” – mondta Gurmai Zita.