Esélyegyenlőség és munkahely-teremtés az ír elnökség programjában

A januárban hivatalba lépett ír uniós elnökség prioritásait és munkaprogramját mutatta be Enda Kenny ír miniszterelnök az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Strasbourgban.

Felszólalásában dr. Gurmai Zita EP-képviselő elismerően nyilatkozott az elnökségi program szakterületeit érintő elemeiről.

Gurmai Zita elmondta: az ír elnökség a munkanélküli fiatalok helyzetének javítását kiemelt helyre helyezte a programjában, és a nemek közötti esélyegyenlőség terén is ambiciózus célkitűzéseket fogalmazott meg.

Viszontválaszában a Miniszterelnök külön kiemelte, hogy ez valóban egy fontos kérdés, amire figyelmet fognak fordítani az elnökség alatt.

“Az Európai Bizottság két friss jelentése is alátámasztja azt a hosszú ideje hangoztatott megállapítást, hogy a gazdasági válság a nőket érintette a legsúlyosabban. A gyakran kizárólagos válságkezelő intézkedésként alkalmazott megszorítások pedig tovább rontották a legkiszolgáltatottabb rétegek szociális helyzetét” - hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy részletes hatástanulmányokkal kell megalapozni a további válságkezelő intézkedéseket. “A válságra csak úgy dolgozhatunk ki valóban hatékony válaszokat, ha az esélyegyenlőségi szempontokat horizontálisan, valamennyi szakpolitikai területen érvényesítjük a jogalkotásban” - zárta felszólalását az EP-képviselő.