2011. május 19. 16:48

Esélyegyenlőség: Idejétmúlt elképzelés vagy ma is aktuális törekvés?

“Az esélyegyenlőség nem magától termő gyümölcs: ahhoz előbb el kell ültetnünk a fát. Gond csak abból adódik, ha a konzervatív kertészek minden más gyümölcsöt jobbnak vagy fontosabbnak tartanak. Ezért ma a női esélyegyenlőség szempontjából a legfontosabb politikai feladat a Tanács szociáldemokrata többségének a kialakítása” - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a Friedrich Ebert Alapítvány „Számvetés: a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét célzó politika Európában“ című fórumán.

Előadásában Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió sok szempontból már a kezdetektől fogva motorja az esélyegyenlőségi gondolatnak, a tagállami esélyegyenlőségi politikáknak, hiszen például az egyenlő munkáért egyenlő bért elve már a római szerződésben is szerepelt. A nemek közötti teljes társadalmi egyenlőség ugyanakkor mind a mai napig nem valósult meg. Napjaink legnagyobb problémáit a bérkülönbség, a női szegénység, a munkaerő-piaci diszkrimináció és szegregáció, a nemi alapú erőszak, az üvegplafon, valamint a nem fizetett munkák egyenlőtlen megosztása jelentik. “Mi, európai szocialisták most azon dolgozunk, hogy a nők nyugdíj-egyenlőtlenségeit is beemeljük a fontos témák közé” - mondta az európai parlamenti képviselő.

A keddi budapesti rendezvény az alapítvány “Nők és a társadalom” fórumsorozata keretében került megrendezésre. A  német, az osztrák és a magyar genderkutatás elismert képviselői arra próbáltak választ adni, hogy  szükség van-e még a nemek egyenlőségét célzó politikára Európában, illetve, hogyan tud az esélyegyenlőségi megközelítés az egyes szakpolitikák területén hozzájárulni a nők hátrányainak leküzdéséhez.