Belföld | közlemény vállalkozások Békéscsaba
2012. november 07. 15:52

Esélyt a csabai vállalkozásoknak!

A két új békéscsabai szállodára elnyert pályázati pénzek is mutatják, hogy békéscsabai vállalkozások is tudnak sikeres pályázatokat készíteni, és ki tudják használni a kínálkozó alkalmakat elképzeléseik megvalósítására. Két helyi vállalkozásnak köszönhetően 770 millió forint érkezik városunkba, ami azért örömteli, mivel helyi vállalkozások jutnak forráshoz, tovább fejlődhet városunk és a Munkácsy Hotel esetében megújulhat és új szerepet kaphat egy patinás épület. Reméljük, hogy a két terv megvalósulása során is számítani fognak a helyi vállalkozásokra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a városvezetésnek is komoly feladatai lesznek, ha  Békéscsaba teljes mértékben ki szeretné aknázni a két új hotel nyújtotta előnyöket.

Többször leírtuk és elmondtuk, hogy a turizmus akkor lehet sikeres ágazata városunknak, ha színvonalas, valódi attrakciókkal tudjuk idecsábítani a turistákat. Ehhez sajnos édeskevés a belváros átépítése vagy a Csabagyöngye Kulturális Központ (ex Agóra).

Ahhoz, hogy a megépülő szállodák folyosóin ne csak szellemek lézengjenek, a helyi adottságainkat kihasználva kell attrakciót teremteni! E téren a városvezetés láthatóan kreativitási problémákkal küzd. Ha már a termálvízkincs kiaknázása és az egészségmegőrzés szerepel a pályázat(ok) (amelyből a szállodák épülnek) céljai között, akkor meg lehetne próbálkozni fürdőfejlesztéssel vagy a sportolási lehetőségek növelésével,  a természeti lehetőségek kiaknázásával. Ez utóbbira kiváló lehetőséget adna a jaminai tavak környékének fejlesztése, amely a megfelelő beruházásokkal a vízisportok szerelmeseinek biztosíthatna találkozóhelyet. A használat lehetőségeit összehangolva akár ugyanezen területen és párhuzamosan fejleszthető lenne a horgászturizmus is, amellyel a turisztikai lehetőségek mellett a horgászat helyi szerelmeseinek is lényegesen jobb körülményeket tudnánk teremteni.

Ha azonban a polgármester ötletek hiányában inkább a helyi vállalkozók és befektetők kezébe adná a turizmus fejlesztését, akkor olyan befektető-ösztönző politikára van szükség, amely akár telek- akár pályázati támogatással segíti vagy teszi kiszámíthatóbbá a vállalkozó ez irányú fejlesztési döntését.

Mindezek után Békéscsaba vezetése is jobban bízhatna a helyiekben, és nem csak pár kiváltságos vállalkozónak adhatna lehetőséget. Az is előfordult már, hogy a meghívásos pályázatokon egyetlen csabai cégtől sem kértek ajánlatot, így egyre nehezebben tudjuk elhinni, hogy a városvezetés minden tőle telhetőt megtesz a csabai vállalkozások segítése érdekében!

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:
Miklós Attila
elnök