mszp.hu | Belföld
2022. május 27. 15:29

Esélyt minden magyar családnak! – az MSZP benyújtja élelmiszerkupon-javaslatát

Esélyt minden magyar családnak! – az MSZP benyújtja élelmiszerkupon-javaslatát
Az MSZP benyújtja parlamenti határozati javaslatát egy legalább havi 20 ezer forint értékű, kizárólag alapvető élelmiszerekre beváltható élelmiszerkupon bevezetéséről a legrászorultabbak számára – jelentette be a szocialisták elnökhelyettese, Komjáthi Imre online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Mint mondta, esélyt kell adni minden bajba jutott magyar családnak a jelenlegi válságos helyzetben. A javaslat alapján a kormánynak ki kellene dolgoznia egy elektronikus élelmiszerkupon-programot a legsérülékenyebb segítségre szorulók számára.

Ezek között említette azokat a gyermeket nevelő családokat, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a létminimumot; az egyszülős családokat; az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasokat; a súlyos fogyatékkal élőket; a szociális segélyből élő munkanélkülieket; a hajléktalanokat; és a szociális ösztöndíjban részesülő, felsőfokú tanulmányokat végző diákokat.

A kupon egy bankkártyához hasonló kártya lenne, és ahhoz hasonló módon lehetne felhasználni – írta le.

A szocialista javaslatot az „őrült pénzromlással” indokolta, mellyel a bérek és a nyugdíjak nem tudnak lépést tartani: bár a KSH áprilisban 9,5%-os inflációt mért, a mindennapi életben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek folyamatosan, mint mondta, ennél nagyobb arányban drágulnak. 12 hónap alatt, 2021. áprilisához viszonyítva az élelmiszerek ára több mint 15%-kal emelkedett, ezen belül a margariné 38%-kal, a kenyéré 29,5%-kal - sorolta.

Azt is kiemelte: az utóbbi időben az élelmiszerek ára emelkedett legmeredekebben, ami az alacsony jövedelműek fogyasztásának nagyobb részét teszi ki.

„Ha ennek kompenzálása nem történik meg, akkor ezek a családok súlyos megélhetési válságba kerülhetnek. Az amúgy is hátrányos helyzetű térségekben pedig újra, illetve még nagyobb mértékben megjelenhet az uzsora intézménye” – mutatott rá.

Mint mondta, a kormány „folyamatosan munkalapú társadalomról beszél és teljes foglalkoztatottságról”, de „munkát lehet, hogy ad, de megélhetést már nem feltétlenül”.

Elmondta: speciális javaslatuk – melyet Ujhelyi István európai parlamenti képviselőjük javaslatára nyújtanak most be – nem példa nélküli: Románia nemrég vezetett be hasonló támogatást, e szerint év végéig kéthavonta 250 lej értékű, alapélelmiszerekre, illetve meleg ebédre fordítható vásárlási utalványt kapnak a rászorulók, alapvetően uniós forrásból.

„Magyarország is uniós forrásból tudná megoldani ezt, ha lenne rá kormányzati akarat” – húzta alá Komjáthi, úgy folytatva: „Persze akkor, hogyha a kormány végre meg tudna állapodni az unióval, és a nekünk járó uniós pénzeket folyósítanák. Ehhez az kell, hogy a kormány csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, ha rendbe tenné a jogállamiságot, akkor felszabadulnának a források és mintegy 18 ezer milliárd forintnyi támogatással számolhatnánk a következő években.”

Megemlítette azt is: hasonló megoldásra egyébként Magyarországon is van már példa, hiszen a SZÉP-kártya jelenleg felhasználható élelmiszer-vásárlásra is a boltokban, de például alkoholt és dohányterméket nem lehet belőle vásárolni.

Kapcsolódó párttagok