mszp.hu | Belföld | foglalkoztatás közmunka
2014. március 20. 13:58

Esélyteremtő közmunkát!

Hamarosan letelik a közmunkások továbbképzésére fordított idő, elszámolhatóvá válnak az Európai Uniótól származó milliárdok. Minthogy a padban ülő közmunkások beszámítanak a foglalkoztatási statisztikába, április végétől kevésbé látványos adatok várhatók, de azok már a parlamenti választások után készülhetnek.

Pedig ezek az összegek értelmesen is elkölthetők lennének. A helyzet ugyanis semmit nem változott: a közmunkában részvevők 90 százaléka nem tud visszatérni a valódi „munka világába”, nem kap esélyt a munkaerőpiacon!

A választókörzet jelöltjeként az elmúlt napokban több település polgármesterével volt alkalmam beszélgetni a közmunkások továbbképzéséről. A vélemények többnyire egyeztek: a program ugyan működik, de ebben a formájában ostobának, megalázónak, a ráfordított összegeket pedig kidobott pénznek tartják.

Maga a közmunka eredeti célja szerint hasznos, szükség van rá. Az eredeti cél nem a statisztika kozmetikázása, hanem a települési önkormányzat számára hasznos tevékenység. A munkanélküliség enyhítése mellett értékteremtő is lehet. A közmunkás megtanítható növénytermesztésre, állattenyésztésre, de akár díszburkolat készítésére is. Ehhez tudatos tervezésre, központból finanszírozott irányító szakemberekre lenne szükség. Az ilyen tevékenységek későbbi szociális szövetkezetek csirái is lehetnének, különösen, ha átgondolt továbbképzések kapcsolódnának hozzá. A szakmai képzésen túl elsajátítható vállalkozói, munkahelyi, álláskeresési ismeretek valóban növelnék az elhelyezkedés, visszatérés esélyét a valódi munka világába.

A létai torma, a fülöpi málna és uborka, a téglási díszkő készítéséhez központi segítségre, az önkormányzati keretek növelésére, az uniós pályázati források átgondolt, hatékony felhasználására lenne szükség. Ez alapvetően szemléleti kérdés, amely az európai milliárdokat nem rövidtávú politikai szempontoknak alárendelten, hanem az ország valódi gazdasági érdekeinek megfelelően kívánja felhasználni.

Pallás György
a kormányváltó erő képviselőjelöltje
Hajdú-Bihar megye 3-as választókerülete