Belföld | születésnap
2013. október 07. 12:09

Ésszel és szívvel - 24 éves az MSZP

Huszonnégy év alatt a Magyar Szocialista Párt háromszor nyert választást. Ez senki másnak nem sikerült. És ami ennél is fontosabb: az MSZP kétszer állt talpra. Nem egyszerűen vert helyzetből tértünk vissza, de végzetesnek tűnő szituációból jutottunk el a győzelemig.

1990-ben a semmi közepén találta magát a Horn Gyula vezette MSZP. Nem volt barátja, nem volt szövetségese. Nem számíthatott jóindulatra. A pártelnök politikai életműve, hogy az MSZP a saját erejéből, a választók bizalmából, a maga útját járva vált meghatározó erővé a magyar politikai életben. Horn másokkal együtt pontosan látta, hogy szükség van egy önálló, jól szervezett, karakteres, európai szociáldemokrata pártra. Hitte, tudta és be is bizonyította, hogy kell egy ilyen párt a választóknak! Abban is töretlenül hitt, hogy ennek a pártnak demokratikus, a partnerségre nyitott, de elveihez ragaszkodó politikai erőként kell újjászületnie.

A kitaszítás éveit követően 1993 végére az MSZP a legnépszerűbb politikai erővé vált.

1994-ben abszolút többséggel választást nyert és kétharmados többséggel kormányt alakított.

2010-ben megint számkivetetté vált az MSZP. Elkövetett hibákat, de sokszorosan bűnhődött korábbi szövetségesei és a teljes politikai osztály bűneiért is. Tudtuk, hogy ez ellen egyetlen módon küzdhetünk: ha bebizonyítjuk, hogy szükség van az MSZP-re! Szervezeti átalakítással, személyi változásokkal, sokszor belső vitákkal mentünk előre ebben a folyamatban. Nem volt könnyű. Sosem hittük, hogy az lesz, de végigcsináltuk.

Most, 2013-ban az MSZP egyértelműen a legerősebb ellenzéki párt. Kormányváltásra készülünk és arra, hogy 2014-ben ismét a kormány meghatározó erejét adhassuk.

Nincs még egy párt, amelyet annyiszor írtak le és annyiszor becsültek alá, mint az MSZP-t. Mi azonban mindig talpra álltunk, mindig bizonyítottunk.

Büszkék lehetünk rá!

Az MSZP huszonnégy év alatt rengeteg kritikus helyzeten kormányozta keresztül Magyarországot. Hoztunk rosszabb és jobb döntéseket. A szocialisták kormányzásához kötődik a gazdasági növekedés hosszú időszakának elindítása. A NATO- és az EU-csatlakozási folyamat oroszlánrésze ránk hárult. Éppen a mai kormány keleti kalandorsága mutatja, mennyire fontos volt intézményesen is elköteleződni a nyugati világ mellett. Számtalan fejlesztés és reform kapcsolódik az MSZP-s kormányokhoz. Ami az országban az elmúlt két évtizedben létrejött, megépült, az nagyrészt a mi kormányainkhoz kapcsolódik. Ezt sose felejtsük el!

Sokszor említjük a modernizációt és a társadalmi biztonságot politikánk kettős értékpilléreként.

Elkötelezettségünk e tekintetben mit sem változott. Ezekre épülhet az igazságos kormányzás, amelynek eszköze a fejlesztő állam. Ez áll ma is az MSZP programjának középpontjában.

Sosem rettentünk vissza a nehéz döntésektől. Ennek a politikai közösségnek a tagjai képesek voltak feláldozni népszerűségüket, ha az ország sorsáról volt szó. Sokszor járhattuk volna a könnyebb utat. Dilemmáink döntő része azzal függött össze, hogy mi az, amit muszáj megtenni, s mi az, amit még el lehet vállalni baloldali pártként. Nem tartom ünneplendő dicsőségnek a felelős döntéseket. Ez ugyanis a politikus természetes állapota.

Bűnbakgyártás, szavakkal vívott háború, és az ország szétverése helyett mi inkább megfogtuk a munka végét. Ha kellett, elvittük a balhét. Közben nem osztottuk az észt, hanem használtuk.

Ha valamit biztosan megtanultunk, az az, hogy a felelősséget vállalni kell. Inkább előbb, mint utóbb. A felelőtlen ígéretek, felelőtlen döntések kétszeresen ütnek vissza a későbbiekben. Azt ígérhetjük most is az embereknek a jövőre nézve, hogy az MSZP-től felelős politikára számíthatnak a következő huszonnégy évben is!

A szétszaggatott, kifosztott, megalázott országnak baloldali programra van szüksége. Ezt követeli a helyzet, ez a társadalmi realitás. Ez a baloldali politika gyakorlatias. Nem szlogenekből, hanem tettekből áll, egyúttal felelősségteljes. Be kell fejezni a társadalmi és gazdasági csoportok ellen vívott öncélú háborút, mert ez megbénítja a hazánkat. Nem fogunk a levegőbe beszélni az előttünk álló kampányban sem, de világosan elmondjuk, hogy egészen másként, sokkal-sokkal jobban lehet kormányozni! Emellett pedig közelebb hozzuk az embereket a politika alakításához, megteremtjük az érdekegyeztetés, a részvétel állandó és stabil intézményeit.
Együtt újraindítjuk Magyarországot!

Ez a huszonnégy évünk tanulsága és ez az előttünk álló huszonötödik évünk legnagyobb tétje! Ésszel és szívvel: győzni fogunk!

Boldog Születésnapot, MSZP!
 
Mesterházy Attila
pártelnök-frakcióvezető