mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 07. 15:50

Északi jóléti állam megteremtése a cél

Északi jóléti állam megteremtése a cél
Magyarország számára az északi jóléti állam megteremtése lenne a cél. Olyan jóléti államban kellene élnünk, ahol a magas fizetések, és a kiváló minőségű állami szolgáltatások, bárki számára elérhetőek – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, a szerdai Egyenes Beszédben.
Az MSZP társelnökei múlt héten Finnországban jártak, ahol részt vettek a Finn Szociáldemokrata Párt kongresszusán, valamint tanárokkal, szakszervezeti vezetőkkel találkoztak. Kunhalmi Ágnesnek „leesett az álla”, attól, hogy annyira mély és erős társadalmi és politikai konszenzus van arról, hogy az oktatás az ő nemzeti termékük. Finnország korábban egy szegény állam volt, ám ez mostanra teljesen megváltozott. A finn modell alapja, hogy a finnek jól élnek: magasak a fizetések, elérhetők az állam, magas minőségű szolgáltatásai bárki számára, mint az egészségügy vagy az oktatás.
 
Kunhalmi Ágnes emlékeztet, hogy a kutatások Magyarországon azt mutatják, hogy itt is fontos a társadalom számára az oktatás ügye, a választásokon azonban mégsem preferencia. Így politikai konszenzus sincs a témában, ráadásul az Orbán-kormány 2010 óta nagyon keveset költ oktatásra.
 
A finn oktatási rendszert nem  lehet egy az egyben beilleszteni a hazai oktatási helyzetbe, hiszen más a társadalmi kultúránk, amihez igazodni kell, de vannak olyan módszerek a finn oktatásban, amit be lehetne emelni. Finn iskola, és finn iskola között nincs különbség, a gazdag vállalkozó gyereke egy iskolába jár a kukás gyerekével, sőt a bevándorlók gyerekeivel is. Ugyanazt a minőségi oktatást kapja minden finn gyerek, lakjon az ország bármely területén, nincsenek magániskolák sem emiatt. 
 

Finnországban a tanárok sztrájkolhatnak, legutóbb például 2021-ben béremelésért. Ott az ország vezetése ezen nem megsértődött, hanem megtudtak egyezni a bérben. „Nincsenek egyentankönyvek, nem is értették, hogy Magyarországon, hogy lehet differenciáltan oktatni egyenatnkönyvekből. Finnországban 3-4 cég versenyez a piacon a tankönyvek gyártásáért, így egyre jobb minőséget gyártanak, a pedagógusokkal közösen fejlesztik. A tankötelezettséget megemelték, ahogyan annak idején az MSZP-kormány is tette. Ők 16-ról 18-ra emelték a tankötelezettséget, mert rájöttek, hogy ha nincs valakinek egy alapfokú iskolai képzettsége, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül később a munkaerőpiacon. 
 
A jóléti társadalom egyre jobb béreket, egyre magasabb tudást, és munkahelyeket fog eredményezni. Erre kellene haladnia Magyarországnak is, nem pedig belekényszeríteni a magyar embereket, hogy közmunkások legyenek vagy összeszerelő üzemekben kelljen dolgozniuk – mondta Kunhalmi Ágnes.
 
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem az MSZP akarja a közös listát az EP-Választásokra, hanem a választók. Kunhalmi Ágnes szerint egyedül a Fidesz érdeke, hogy az ellenzéki pártok ne fogjanak össze.
 

Kapcsolódó párttagok