2012. július 14. 13:43

Eszi, nem eszi – a kormánynak mindegy!

A gyermekek rendszeres étkezési lehetőségének sikeres biztosítása közös feladat. Nem csak nyáron, hanem az év minden napján.

Az általunk bevezetett és felfuttatott nyári gyermekétkeztetési program sikeres volt, mert a hátrányos helyzetű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek szünidei étkeztetését egyre jobb feltételekkel biztosította. Egyetlen hibája az lehetett, hogy szocialista kezdeményezés volt...

A Fidesz kormányra kerülése óta a támogatási összeg annak ellenére nem változott, hogy a rászorulók száma folyamatosan növekszik. Egyre több család kerül a szakadék szélére, nem tudja fizetni a hitelét, nincs munkája, gyermekének nem tudja biztosítani a napi legalább egyszeri meleg ételt. A kormány szociális érzékenységét mi sem mutatta jobban, minthogy úgy alakította a hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetéséhez szükséges pályázati feltételeket, hogy számos önkormányzatot kizárt a lehetőségből, veszélyeztetve százezer gyermek étkezését.

Mint ismeretes, az idén csak azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek biztosítani tudták a meleg étkeztetést és azt, hogy 30 százalékban magyar kistermelőktől veszik az élelmiszereket.

A Fidesz-kormány csak felmérni felejtette el a jelenlegi magyar helyzetet. Ugyanis a legszegényebb településeknek nincs melegkonyhájuk, illetve nem tudnak egyik évről a másikra átállni a saját termelésű élelmiszerek felvásárlására.

Éppen ezért szóbeli kérdést tettem fel a tavaszi ülésszak utolsó parlamenti napján, azonban megnyugtató választ nem kaptam.

Válaszában az illetékes államtitkár fontosabbnak tartotta kiemelni, hogy a rendelkezésemre álló két perc helyett két és fél percben vázoltam a kormány által előidézett helyzetet. A felszólalásban a rendelet szövegének ismertetésén túl nem kaptunk megnyugtató választ arra, hogy mi lesz azokkal a hátrányos helyzetű gyerekekkel, akik kiszorulnak a Fidesz rendszeréből.

Mi nem felejtünk! A Fogyasztóvédelmi bizottság elnökeként az őszi ülésszakban ismételten napirendre fogom venni a gyermekétkeztetés témakörét, a kormánynak pedig addig teszem fel a kérdést, amíg megnyugtató választ nem kapunk!

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese