mszp.hu | Gazdaság
2023. március 08. 13:01

Az MSZP az árstopos termékek kibővítését és azonnali áfacsökkentést javasol

Az MSZP az árstopos termékek kibővítését és azonnali áfacsökkentést javasol
Az ársapka megakadályozza a drágulást és növeli a hozzáférést az alacsony jövedelműek számára. Jelenleg az a helyzet, hogy sokaknak választani kell: esznek vagy fizetnek – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.

A KSH szerda reggel közölt adatai szerint februárban 25,4 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. Az infláció tehát nem csökkent érdemben.

A hazai drágulás jelentősen magasabb, mint más európai országokban. Az Orbán-kormány hibás döntései miatt következett be jelentős drágulás, ezért nevezhetjük ezt orbáni inflációnak.

Lehetne más a helyzet! Ez egy parazita mentalitás, parazita magatartás, ahol az állam elvonja a jövedelmek egyharmadát, leértékeli a munkát, teljesítményt, és kizsigereli az emberek nagy részét – mondta Korózs Lajos.

Az MSZP alelnöke emlékeztetett: Orbán Viktor nem csak az Európa-bajnok áfával szívja a vérünket, hanem még különadót is kivetett az élelmiszerekre, amire szintén áfát fizetünk. Ennek következtében ma már olcsóbb bevásárolni Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában, de még Ausztriában is.

Az ársapkák kivezetése helyett a kormány adópolitikáján kellene változtatni. Magyarországon gyalázatosak a bérek és a nyugdíjak, amivel szemben ott van a 25,4 százalékos infláció, és a 43,3 százalékos élelmiszer-áremelkedés, és egy 26,9 százalékos nyugdíjas fogyasztói árindex – hívta fel rá a figyelmet Korózs Lajos.

Az MSZP 5 pontos javaslata tényleges segítséget jelentene a magyar embereknek:

  1. Meg kell tartani és bővíteni kell az ársapkákat!
  2. Legyen 0 százalék az alapvető élelmiszerek áfája! Lengyelországban ezt már megcsinálták.
  3. Szüntessék meg a 4,1 százalékos különadót!
  4. A hatóságok ellenőrizzék az árcsökkenést!
  5. Az ársapkák okozta veszteségekért kapjanak kompenzációt a kisboltok és a kistermelők.

Kapcsolódó párttagok