mszp.hu | Belföld, Külföld | AIDS közlemény
2014. november 30. 12:45

ESZP Nőszervezete: További befektetésekre van szükség a HIV/AIDS kezelése terén

Idén két fontos jelentés is napvilágot látott: az ENSZ millenniumi fejlesztési céljairól szóló 2014-es jelentés, illetve az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) a Journal of the American Medical Association kiadványban megjelent tanulmánya

Az ENSZ jelentése bizakodásra adhat okot. A jelentés szerint az antiretrovirális terápia egyre több HIV-fertőzött számára elérhető. 2012-ben mintegy 9,5 millióan kapták meg a kezelést a fejlődő országokban. A jelentés ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az antiretrovirális terápia kiterjesztése még több ember életét menthetné meg. Továbbá, a betegséggel kapcsolatos ismereteket minél több fiatalhoz kellene eljuttatni, azért, hogy megállíthassuk a betegség terjedését. Mindehhez további befektetésekre lenne szükség.  

A 9,5 milliós szám soknak tűnik, de az eredeti millenniumi fejlesztési célok a betegség terjedésének megállítását tűzték ki célul 2015-re. Egy évünk maradt a célkitűzés teljesítésére. Ez az idő csak akkor lehet elég, ha elegendő források állnak rendelkezésre a kutatások, valamint az olyan szervezetek számára, mint a Nemzetközi AIDS Vakcina Kezdeményezés (IAVI). Az IAVI adatai szerint tavaly 1,5 millióan haltak bele a betegségbe, és 2,1 millióan fertőződtek meg. Azaz naponta 5 750-en.

Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezete elnöke hosszú ideje támogatja az IAVI-t. "Miközben a terápiás oltások óriási fejlődést tesznek lehetővé emberek millióinak életében, a HIV továbbra is egy halálos vírus. Ma Afrikában az AIDS szedi a legtöbb áldozatot a szülőképes korú nők körében. Megelőző oltással az emberiség megállíthatná ezt a betegséget is, de ehhez további forrásokat kell biztosítani a kutatások számára" – fogalmazott Gurmai Zita.

A CDC jelentése komorabb képet fest: a dokumentum szerint 2001 és 2011 között az újonnan diagnosztizált esetek száma a 13-24 év közötti meleg és biszexuális férfiak körében 132,5 százalékkal emelkedett. Ez világosan jelzi a fiatalok szexuális felvilágosítása terén jelentkező hiányosságokat, amelyeket az információs anyagok, tesztek és a védekezéshez szükséges eszközök könnyű hozzáférhetőségével kell orvosolni.

Aurelien Mazuy, a Rainbow Rose elnöke elmondta: "Ez a nap emlékeztet bennünket, hogy az AIDS továbbra is terjed a világon és Európában is. Az LGBT közösség eddig is aktívan dolgozott a megelőzés érdekében, de az AIDS elleni küzdelem mindannyiunk feladata. A HIV-pozitív emberek továbbra is többszörösen szenvednek a hátrányos megkülönböztetéstől, ami elfogadhatatlan Európában."