EU-csúcs: Orbán vereséget szenvedett!

EU-csúcs: Orbán vereséget szenvedett!
Hosszú brüsszeli tárgyalás után sikerült megállapodnia az EU-tagállamok vezetőinek és Nagy-Britannia miniszterelnökének a szigetország reformcsomagjáról és különleges követeléseiről. Az, hogy sikerült kompromisszumra jutni és immár David Cameron is a brit uniós tagság mellett foglal állást, nevezhető egyfajta sikernek. Ami az Európai Unió egészének és egységének jó, az nekünk is biztonságot nyújthat. Mert mi magyarok is Európa része vagyunk.
Ettől még az Unió problémái ugyanakkor nem oldódtak meg, érdemi és intézményi változásokra van szükség ahhoz, hogy egyetlen tagország se zsarolhassa meg az Unió többi tagját.
Orbán Viktor viszont egyértelmű kudarcot vallott az uniós porondon, hiába ígérte, hogy – a visegrádi országokkal megerősítve – keményen harcolni fog a külföldön munkát vállaló magyarok érdekében. Ebben egyértelműen elbukott. Nagy-Britannia várhatóan nem négy, hanem hét évig korlátozhatja az EU-tagországokból érkező munkavállalók juttatásait és immáron nem csak az angolok, de más uniós tagországok is szigoríthatják a jövőben az uniós munkavállalók bizonyos szociális juttatásait. A külföldön dolgozó magyarok helyzete egyértelműen rosszabbodik, ez pedig nagyban Orbán Viktor felelőssége. A magyar kormányfőt soha nem érdekelte igazán a kivándorolt fiatalok és családok érdeke, még a létszámukról is folyamatosan hazudik. Brüsszeli sajtótájékoztatóján is azt állította, hogy mindössze kétszáz-háromszáz magyar család él Angliában, miközben ő is pontosan tudja, hogy mára többszázezren dolgoznak csak a szigetországban; a hivatalos statisztikák szerint 2011-ben például (csak Angliában és Walesben) összesen 1225 magyar gyermek született.
Megalázó, de sajnos érthető, hogy a kompromisszumos döntések egy részével az európai közösség éppen az orbáni illiberális politikát és követőit akarja büntetni. Erre a megoldás azonban nem a még hangosabb különállás, csakis az orbánizmus nép általi megbuktatása lehet.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke
európai parlamenti képviselő