2012. április 19. 13:54

EU-USA megállapodás: nyomon követhetjük az adatainkat

Helyesen döntött az Európai Parlament, amikor jóváhagyta a légi utasok adatainak cseréjéről szóló megállapodást az Európai Unió és az Egyesült Államok között - hangsúlyozta Göncz Kinga.

A szocialista EP-képviselő kiemelte: az egyezmény nem tökéletes, de jobb, mintha el nem fogadásával jogbizonytalanság maradna. Végrehajtásának szigorú ellenőrzése pedig lehetővé teszi esetleges felfüggesztését és újratárgyalását.

"Az Európai Parlamentnek egyetértési joga van a légi utasok adatcseréjére vonatkozó egyezmények elfogadásában. Így volt ez a banki adatcseréről szóló, úgynevezett SWIFT megállapodás szavazásakor is, amikor nemmel voksoltunk: nem csak a szöveg tartalmi problémái miatt, hanem azért is, mert nem kaptunk megfelelő információkat, a feltételeinket nem vették figyelembe a tárgyalások során" - fejtette ki Göncz Kinga az egyezményről rendezett csütörtök délelőtti vitában.

"Részben az akkori parlamenti elutasítás következménye, hogy ezúttal átláthatóbbak voltak a tárgyalások, és rendszeres párbeszéd alakult ki az EP állampolgári jogi bizottsága és az Európai Bizottság között" - fogalmazott a szocialista EP-képviselő.

Göncz Kinga kifejtette: a folyamat kezdetén megfogalmazott parlamenti elvárások egy része bekerült a megállapodás tervezetébe, ennek ellenére az egyezmény több ponton nem kielégítő. Mégis a szöveg elfogadását ajánlotta képviselőtársainak. "Ha elutasítjuk, az adatok akkor is az Egyesült Államok birtokába kerülnek, a nélkül azonban, hogy az európai polgárok bármilyen egységes garanciát kapnának a jogorvoslatra, hogy tudnák, az adataikkal pontosan mi történik. Ebben az esetben ugyanaz történne, mint korábban: kétoldalú megállapodások szabályoznák az adatok védelmét, amelyek megkötésénél az egyes tagállamok jóval kisebb érdekérvényesítő erővel tárgyalnának, mint a Európai Bizottság" - érvelt a vitában a képviselő.

"A megállapodás elfogadása lehetőséget ad arra, hogy a közös felülvizsgálat és az ellenőrzés révén az Európai Parlament információkat kapjon arról, hogy mi történik az egyezmény végrehajtása során, és ha szükséges, követelje a felfüggesztését, újratárgyalását. Lehetővé teszi, hogy az utasok nyomon követhessék, kik birtokolják az adataikat és mit kezdenek azokkal, valamint jogbiztonságot teremt az európai légitársaságok számára" - vélekedett Göncz Kinga, aki felszólalásában nyomatékosan felkérte az Európai Bizottságot, hogy szorosan kövesse figyelemmel a megállapodás végrehajtását, az utasok adatainak felhasználását, az érzékeny adatok kezelését, és minderről számoljon be a Parlamentnek. "Amennyiben a megállapodás végrehajtása során sérül az európai polgárok adatainak védelme a gyakorlatban, függessze fel, tárgyalja újra a megállapodást" - zárta felszólalását a képviselő.