2011. február 17. 13:25

EU 2020: Esélyegyenlőség kompromisszumok nélkül

Az EU 2020 Stratégia óriási jelentőségű projekt, amely sikerére azonban nincsen garancia. Mindenekelőtt a program esélyegyenlőségi dimenzióját szükséges megerősíteni, mind a kiemelt területek, mind a vezérprojektek, mind pedig a nemzeti reformok tekintetében - hangsúlyozta az EU 2020 stratégia foglalkoztatáspolitikai iránymutatásairól rendezett plenáris vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában Gurmai Zita európai parlamenti képviselő.

Az ambiciózus EU 2020 Stratégia csak az esélyegyenlőségi szempontok kompromisszumok nélküli érvényre juttatásával vihető sikerre, amelyhez a most elfogadott módosítások jó kiindulópontot szolgáltatnak- mondta Gurmai Zita.

Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett rá, hogy a stratégia egyik célkitűzése a foglalkoztatottság szintjének 75 százalékra való emelése a 20-64 éves lakosság körében, amely elképzelhetetlen a nők foglalkoztatottsági mutatóinak növelése nélkül. Ehhez mindenekelőtt családbarát munkahelyekre, a munka és a családi élet összeegyeztetésének segítésére, valamint a nemi alapú sztereotípiák felszámolására van szükség - hangsúlyozta Gurmai Zita.

A következő években olyan szakképzési, tudományos és oktatási területeken kell erősítenünk a nők részvételét, amelyeket eddig hagyományosan "férfias" szektoroknak tartottak - véli az EP-képviselő. Gurmai Zita kitért arra is, hogy a nők foglalkoztatási helyzetének javítása megoldást jelenthet a demográfiai krízisre is: tudományos kutatások is alátámasztják, hogy ha biztosítottak a megfelelő munkakörülmények, valamint a munka és családi élet összeegyeztetésének lehetősége, a nők könnyebben mondanak igent a gyermekvállalásra - érvelt az európai parlamenti képviselő.