2011. április 02. 11:32

EU normákat sértő alkotmányozás, hazugságok, ez a Fidesz kormányzás

Dr. Veres János, megyei elnök, és Csabai Lászlóné, városi elnök tegnapi sajtótájékoztatóján méltatta az EU normákat sértő alkotmányozási folyamatot, ismertette a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére tett MSZP lépéseket az Országgyűlés felé, és tényekkel támasztotta alá a kormány devizahitelesek helyzetével kapcsolatos hazugságainak cáfolását.A Magyar Szocialista Párt a parlamentben folyó alkotmányozási tevékenységben nem vesz részt.

Nem veszünk részt azért, nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy csupán azért kellene a részvételünk a folyamatban, hogy ezzel legitimáljuk a tőlünk független, javaslataink figyelembevétele nélkül megszületendő alkotmányt, amit a 2/3-os többség meg fog szavazni. Erre nem volt felhatalmazása a 2/3-os többséggel sem a Fidesz kormánynak. Hiszen nem mondták azt a választások előtt, hogy ők alkotmányozni kívánnak, és nem mondták ezt a két forduló között sem. Látható egy olyan szűk kör által megfogalmazott, hatalmi érdekeket szolgáló alkotmányozást kívánnak ma Magyarországon végigvinni, amely nem szolgálja Magyarország érdekeit.

Magyarország megint furcsa helyzetbe kerül. Csak úgy mint a médiatörvény kapcsán és csak úgy mint a visszamenőleges törvényalkotás kapcsán, azaz egy európai normát sértve fog ez Magyarországon megtörténni. A Magyar Szocialista Párt miközben nincs ott a parlamenti plenáris üléseken amikor az alkotmányról folyik a vita, ott van a parlamenti plenáris üléseken minden más témában.

Továbbá annak érdekében, hogy az ország valós problémáival foglalkozzunk és minél több emberrel találkozzunk, részországgyűléseket tartunk ebben a 4 hetes periódusban, amíg az országgyűlésben ez a fajta furcsa alkotmányozás zajlik. A részországgyűléseinket Kazincbarcikán kezdtük, ezen a héten szerdán Szegeden folytattuk, és a jövő héten Győrben, azt követően pedig Budapesten fogjuk folytatni.

A kazincbarcikai részországgyűlésen elfogadtunk egy olyan országgyűlési határozattervezetet, amelyet azóta beterjesztettünk az országgyűléshez. Ezek a témák frekventáltan érintik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, szülőhazánkat. Az országgyűlési javaslat "A társadalmi esélyegyenlőségek csökkentése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről" szól.

Ezekből három kiemelten fontos dologra tért ki dr. Veres János, megyei elnök tegnapi sajtótájékoztatóján:

          1. Az országgyűlés a kormánytól azt kéri, hogy azonnal vizsgálja felül a közfoglalkoztatás 2011. évi rendszerét és készítsen intézkedési tervet. A jelen helyzet a megye a közfoglalkoztatási rendszerét durván hátrányosan érinti. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyon sok ember számára az elmúlt évben a korábbi kormány által bevezetett közfoglalkoztatás adta az egyetlen kereseti lehetőséget, ma pedig ez a 4 órás foglalkoztatás, amit behozott az új kormány teljesen torz életképeket konzervál sajnálatos módon. 

Sajnáljuk, hogy ebben ráadásul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselőként a munkaügyi államtitkár is érintett, aki szapulja a régi rendszert és dicséri az újat, de ha eljönne a megyébe és megismerkedne a megyei élethelyzetekkel, és azokkal a folyamatokkal, amelyeket ők okoztak, talán ő is szembesülne azzal, hogy ez egy nagyon helytelen út, amely felé léptek.

           2. Ebben a megyében nagyon sok fiatal él, számukra fontos az, hogy meddig lesznek az oktatási rendszerben és milyen ismereteket fognak szerezni az oktatási intézményekben, hogy versenyképesen tudja - e a későbbiekben az életét alakítani.

Ebből a szempontból különösen nagy jelentőséggel bír, hogy a felső szakképesítési korhatár ne 15 év legyen!

           3. Intézkedjen a kormány a térségi felzárkóztatás biztonsága érdekében, teremtse meg a pozitív megkülönböztetés lehetőségét a hátrányos és leghátrányosabb térségekben pályázóknál! Továbbra is óriási gondot jelent az, hogy ha egyetlenegy befektető sem vélekedi komolyan a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe történő lehetőségekről, hiszen ugyanannyi támogatási intenzitást tud elérni Budapest közvetlen környezetében és a Dunántúlon, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ezt továbbra is elfogadhatatlannak és hátrányosnak tartjuk!

Csabai Lászlóné felháborodását fejezte ki az elmúlt néhány napban hallottakkal kapcsolatban, hogy a deviza hitelesek, azért devizában vették fel a hitelt, mert az előző kormányok megszüntették a forint alapú hitelezést. Ez hazugság! Tényszerűleg sem igaz. Egyszerűen azért, mert a válság kitöréséig végig élt a forint hitel, egy alkalommal nyúltunk a forint támogatott hitelhez, amikor a 30 millió forintot 15 millió forintra mérsékeltük. Én pedig azt gondolom, hogy 30 millió forintos támogatott hitelt senkinek nem kell ebben az országban. Aki olyan hitelt tud felvenni, annak nem kell állami támogatás.

Az alábbi számadatok is alátámasztják a kormány hazugságát, ehhez nézzük meg 2002-től a jegybanki alapkamatokat és a forintárfolyamokat:

  • 2002-ben 9,5% volt az alapkamat, 2003. novemberében 12,5 %-ra növelték meg a jegybanki alapkamatot. Ez a jegybanki alapkamat 2010. áprilisára, amikor a kormányváltás volt 5,5% lett, ami azóta újra növekedett 6%-ra.


Érdekesebb a forintárfolyamnak a kérdése.
 

  • Egészen hosszú ideig a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején 160-170 forint között volt az árfolyam. Még a válság idején a legkritikusabb helyzetben is 190 forintra emelkedett a svájci franknak az árfolyama. A kormányváltás idején 185 forint volt. Azóta gyakorlatilag a júniusi (Kósa - Szíjjártó bejelentés óta) 200-220 Ft. között van, ami 30%-os növekedést jelent az általános árfolyamhoz képest.


Tehát amikor ma arról beszél a kormány, hogy az előző kormány hibáit kell korrigálni, akkor azt tudom mondani, hogy a saját átgondolatlan kommunikációjának és a saját átgondolatlan gazdaságpolitikájának a következményeit kell most a devizahiteleseknél orvosolni. A számok magukért beszélnek! Azt gondolják a kormány képviselői, ha valamit százszor elmondanak, ha hazugság is, az emberek akkor is elhiszik, hogy ez az igazság.