mszp.hu | EP-képviselő EU Európai Parlament
2017. március 29. 13:47

Európa-ellenes hergelés helyett valódi kérdésekről kellene konzultálni

Európa-ellenes hergelés helyett valódi kérdésekről kellene konzultálni
“Történelmi nap a mai, hivatalosan is megkezdődött a britek kilépése az Európai Unióból. Ez a folyamat Magyarországnak és a magyar választóknak is tanulsággal kell, hogy szolgáljon” - fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

A politikus az Európai Parlamentben azt mondta: a Brexit-tárgyalás hosszú és kemény politikai csatákat hozó folyamat lesz, amelynek alapját egy olyan populista, illiberális és az Uniót hazug módon támadó kampány adta, amely bizonyíthatóan megvezette a brit választókat. „Ma már tudjuk, hogy nem csak a főszereplők, de a választók többsége is visszafordítaná az idő kerekét és a maradás mellett voksolna. Ez a hazug, megvezető kampány nekünk is tanulsággal kell szolgáljon. Az a fajta, közpénz-milliárdokból finanszírozott új kormányzati kampány, amely Brüsszel ellen hergeli a magyarokat, ugyanolyan felesleges és félrevezető, mint a brit Brexit-szólamok voltak” - fogalmazott Ujhelyi.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormány EU-ellenes nemzeti konzultációjának semmi köze a valósághoz, viszont arra alkalmas, hogy tovább rontsa a viszonyunkat az európai tagállamokkal és a magyar lakosságot az Unió ellen hergelje. „Brüsszelből üzenem, követelem, hogy állítsák le a milliárdokba kerülő konzultációs kampányt és a hangulatkeltés helyett inkább két érdemi és aktuális kérdést tegyenek fel a kormány képviselői maguknak, illetve a magyar választóknak” - mondta Ujhelyi István. Az MSZP képviselő szerint inkább arra kellene mielőbb választ adni, hogy a kormány és választók „Magyarországot az európai integráció fősodrában akarják-e tartani, vagy az EU lemaradó országai közé akarják sorolni?”, illetve, hogy „Akarják-e, hogy Magyarország - tartva magát uniós vállalásaihoz - mielőbb bevezesse a közös fizetőeszközt, az eurót? Szükségesnek tartják-e, hogy legalább érdemi vitát kezdeményezzen róla a kormány, feltárva az euró-zóna jelenlegi helyzetét, kilátásait és a valuta bevezetésének Magyarországot érintő előnyeit?” - sorolta Ujhelyi.

A szocialista EP-képviselő az euró bevezetésével kapcsolatban rámutatott: az EU vezető tagállamai az euró-zóna megerősítéséről döntöttek, vagyis „Magyarországnak egyetlen útja van, csatlakozni a közös valutához”. Ujhelyi, az MSZP alelnökeként megerősítette, hogy pártja az euró mielőbbi bevezetését szorgalmazza, mert véleményük szerint csak ez biztosítja a lakosság stabil és biztonságos jövőjét. A szocialista politikus hozzátette, hogy a Fidesz hatályos európai programjában is a következő mondat olvasható: „Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy következetes gazdaságpolitikával a lehető leghamarabb bevezethessük a közös valutát.” Ujhelyi szerint vagy akkor hazudtak a választóknak, vagy most vezetik félre őket. Szerinte az EU elleni uszítás helyett végre felelős és bölcs európai politikára van szükség.

A gőg fiai

2021-10-18 00:19

Kapcsolódó párttagok