Európa-párti politikához ragaszkodik az MSZP

Nagy érdeklődés mellett vette kezdetét az MSZP, a Táncsis Alapítvány, a József Attila Alapítvány és az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványának közös konferenciája a budapesti Meridien Hotelben Demokrácia és Szabadság Közép-Kelet-Európában címmel.  

A kétnapos rendezvény első napján az európai baloldal legmeghatározóbb vezetői tartottak előadást, azt követően pedig panelvitára került sor.

Kihívás előtt vannak és voltak a fiatal demokráciák - kezdte előadását Mesterházy pártelnök. Magyarország - amint nagykorúvá vált volna - két csapás is érte. A 2008-as világválság, majd egy olyan kormány szakadt a nyakába, amely populizmussal és demagógiával szédíti az embereket.

Két világnézet, két értékrend, vízió és kultúra harca dúl ma Magyarországon. A deáki kiegyezés gondolata ma gyakorlatilag teljesen elképzelhetetlen, mert Orbán Viktor csak háborúskodásban tud gondolkodni.

Itt nemcsak gazdasági válság van, hanem politikai, társadalmi és mindezt tetézi az, hiány van a demokráciából.

Kínosan és monomániásan ragaszkodik ahhoz a kormányfő, hogy nincs itt megszorítás. Holott egymást érik az újabb és újabb megszorító intézkedések.

Az önkorlátozás fontos európai érték, amit nem ismer ez a kormány. Horn Gyula idején a mainál nagyobb alkotmányozó többséggel sem élt vissza a kormány, mert bevezette a négyötödös szabályt.

Parlamenti diktatúra van ma Magyarországon - jelentette ki Mesterházy Attila, aki szerint, nem csak hogy párbeszéd nincs, de még egészséges politikai verseny sem a pártok között. Orbán el akarja lehetetleníti a politikai pártokat, miközben bebetonozta embereit a legfontosabb központi intézményekbe.

Aki ellenünk van, az nincs - ez Orbán alapelve. Ezért törekszik ellenfelei megsemmisítésére.
A sajtó és médiaszabadság korlátozásának legékesebb példája a Klubrádió esete, amelynek a pályazatai során született döntések alapján a hatalom minden aljas szimptómája nyomonkövethető.

Az állampolgárok szabadságát, a szabad választáshoz való jogát korlátozzák majd az elfogadás előtt álló előegisztrációval, amire rossz külföldi példát hoz fel a Fidesz, mert nálunk pontos az adatnyilvántartás a nemrég befejeződött népszámlálásnak is köszönhetően.

A társadalmi válság szintén a hibás orbáni politika eredménye, aminek következtében drámaian nőtt a gazdagok és a szegények közti különbség.

Helyes úton jár az európai szocialisták pártja és frakciója akkor, amikor szembenállva a populizmussal és demagógiával baloldali alefernatívát kínál az Uniónak. Több demokráciára és szabadságra van szükség ebben a válságban.

Rossz kérdést tesz fel Orbán, amikor azt mondja, Európa vagy Magyarország? Az MSZP konzekvensen pro-európai párt, ezért azt mondja: Európa és Magyarország. A két szemlélet között óriási a különbség, s csak az utóbbi viheti előre hazánkat. Ebben partnerekre van szükség, azokra, akik itt vannak most is velünk - mondta Mesteházy felvezető előadásában.