Külföld | Tavares jelentés EP vita
2013. július 02. 19:56

Európa a fékek és ellensúlyok rendszere az Orbán-kormánnyal szemben

"A magyar embereket ma nem ön védi, hanem Öntől kell megvédeni. Öntől és önöktől, akik a Velencei Bizottság véleménye szerint is politikai céljaik elérésére, politikai eszközként használják az alkotmányozást" - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a Tavares-jelentésről rendezett keddi európai parlamenti vitában.

"Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar állampolgárok nevében beszél. Egyikük, aki nem tart igényt erre a képviseletre, a minap a következőket írta nekem: 'Demokráciában szabadságharcot hirdetni, az ellenforradalom a demokrácia ellen. Orbán Viktornak van saját köztársasági elnöke, saját alkotmánybírósága, saját főügyésze, saját választási törvénye. Az Orbán-kormány hatalmát Orbán Viktor barátai és az általa kinevezett fideszesek ellenőrzik'" - fejtette ki Göncz Kinga a plenáris vitában, hozzátéve: ehelyett kínál a Tavares-jelentés egy európai monitoring rendszert.

"Az eddigi parlamenti határozatok és jelentések által kikényszerített változások nem érintik a rendszer lényegét. Mára gyakorlatilag befejeződött a demokratikus fékek és ellensúlyok kiiktatása Magyarországon - az európai intézmények próbálják ellátni azt a funkciót, ami egy demokráciában a független nemzeti intézmények feladata" - szögezte le a szocialista EP-képviselő.

"A magyar emberek érdeke az, hogy az országgyűlési törvénygyárat az Alkotmánybíróság ellenőrizze, hogy az emberek biztosak lehessenek az ügyükben döntő bíró pártatlanságában, hogy a független médiából kiegyensúlyozott tájékoztatást kapjanak, hogy szabad és tisztességes választásokon fejezhessék ki az akaratukat".

"A magyar embereket ma nem Ön védi, hanem Öntől kell megvédeni. Öntől és önöktől, akik, miközben látványosan szabadságharcot vívnak, és hangosan ellenséget kiáltanak, csöndben olyan tekintélyuralmi rendszert építenek ki, amely kiszolgáltatottá teszi a magyar embereket. Öntől és önöktől, akik a Velencei Bizottság véleménye szerint is politikai céljaik elérésére, politikai eszközként használják az alkotmányozást".

Ön sikerekről beszél, de a Fidesz-holdudvar gazdagodásának az ára 4 millió szegény ember Magyarországon, Európa legrövidebb munkanélküli ellátása, 500 ezer jövedelem nélkül maradt rokkantnyugdíjas..." - fejezte be felszólalását Göncz Kinga.