2011. február 10. 17:36

Európa a tudás területén nem szorulhat importra

"Az még kiküszöbölhető, hogy Európa erőforrásokban szűkölködik, de ha tudásban és kreativitásban is megszorulunk, az az EU végét jelenti" - fogalmazott Herczog Edit az EP szakbizottságának csütörtöki, az Innovációs Unió jövőjéről szóló meghallgatásán.

El kell kerülnünk, hogy Európa a tudás területén is importra szoruljon, ehhez azonban következetes lépéseket kell tennünk uniós és tagállami szinten is - hangzott el az innovációs szakemberek részvételével rendezett fórumon. Ezen az úton az egyik legfontosabb lépés az egységes, és megfizethető európai szabadalom megteremtése, illetve a kkv-k innovációjának az ösztönzése. Míg az előbbi inkább jogtechnikai kérdés, addig az utóbbi kőkemény finanszírozási probléma is.
 
A képviselő úgy véli, a kkv-k nemcsak a pénzügyi eszközök, de az információ hiánya miatt is nehéz helyzetben vannak. "Mielőbb fel kell számolni azt a tendenciát, hogy az információ a nagyvállalkozások körül csoportosul, mert ez az egyik komoly gátja a kutatás-fejlesztésnek" - fogalmazott.