2012. március 22. 10:27

Európa – Afrikáért

23. AKCS–EU Közös Parlamenti Közgyűlés ülésezett március 21-22.-én Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlés tagja, Nadeli Pandor dél-afrikai kutatás-fejlesztésért felelős miniszterrel és Miguel Angel Marrtinezzel, az Európai Parlament alelnökével találkozott, hogy többek között megbeszéljék a Strasbourgban elfogadott, Afrika fejlesztésével foglalkozó írásbeli nyilatkozat jövőjét.

Gurmai Zita üdvözölte, hogy a múlt héten Strasbourgban sikerült elfogadni a 45. számú írásbeli nyilatkozatot, amely elősegíti a tudományos és technológiai együttműködést az AKCS országokkal.  A magyar európai parlamenti képviselőnek jelentős szerepe volt abban, hogy ezt a nyilatkozatot elfogadták, hiszen aktív résztvevője volt az aláírásgyűjtésnek.  Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke elmondta: nagyon boldog, hogy ez a találkozó megvalósult, mert „az állandó bizottságok a mai és holnapi ülésen döntenek a következő AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlés programjáról, amelyet majd a dániai Horsensben tartanak májusban."

Ez az írásbeli nyilatkozat kötelezettségvállalás az Európai Parlament részéről, hogy biztosítani fogja az AKCS államok számára a hozzáférést a tudományos-technológiai potenciálhoz, és ezzel elősegíti a fenntartható növekedést és fejlődést ezekben az államokban" – jelentette ki Gurmai Zita a találkozó során.  Majd a közgyűlés női fórumának társelnökeként, Nita Deerpalsing társelnökkel összeállították a májusi női fórum programját. A téma a vidéki nők problémáinak kezelése lesz.

Dr. Gurmai Zita a mai nap folyamán még részt vett az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlés szocialista képviselőinek ebédjén, ahol az alapvető emberi jogokról, a nők helyzetéről folytatott beszélgetést kollégáival. Jelen volt a politikai ügyek állandó bizottsági ülésén, ahol a képviselők szomáliai humanitárius- és politikai válságkezelésének kihívásairól, a lisszaboni szerződés hatásáról a két szervezet együttműködésével kapcsolatban, valamint a líbiai konfliktus szomszédos ACSP és EU államokra gyakorolt politikai hatásairól értekeztek.