Európa balra tart

"Most óriási tétje van a május 25-i európai parlamenti választásoknak, mivel nem hagyhatjuk, hogy a magyar jobboldal tovább folytassa Európa-ellenes politikáját Brüsszelben, veszélybe sodorva ezzel a magyar családok felzárkózását a nyugat-európai szinthez" - jelentette ki Winkfein Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje Tatán tartott sajtótájékoztatóján.

Hazánk uniós tagságának történetében először van jó esély arra, hogy Komárom-Esztergom megyének is legyen képviselője az EP-ben. Az MSZP listáján 6. helyen jelölt Winkfein Csaba csütörtökön Tatán folytatta kampánykörútját. Az esemény keretében tartott sajtótájékoztatón a szocialisták programjából kiemelte: tisztességes megélhetést biztosító európai minimálbért és minimálnyugdíjat akarunk. A minimálbér nem lehet kevesebb nettó 100 ezer forintnál, a nyugdíjak pedig a létminimumnál, amely jelenleg mintegy 80 ezer forint hazánkban. Fontos az is, hogy végre érvényesüljön az egyenlő munkáért, egyenlő bér elve, hiszen az EU-ban a nők fizetése 16 százalékkal alacsonyabb, mint az azonos munkát végző férfiaké. Sikerült elérnünk, hogy az Európai Szocialista Párt egyik kampánytémája legyen a különbség megszüntetése. A fiataloknak biztos szakmát és munkahelyet kell biztosítani, a családok szociális helyzetén pedig kiemelten kell javítani, a gyermekéhezés felszámolásával párhuzamosan. Véget kell vetni annak, hogy hazánk csúcstartó legyen az ÁFA mértékét illetően, a jelenlegi 27 százalék a legmagasabb Európában. Egyszámjegyűre kell csökkenteni, az alapvető élelmiszerekre például már régóta követeljük az 5 százalékos áfát, de a megszorítások jobboldali kormánya ezt elutasította. Ezen is változtatni fogunk - emelte ki Winkfein Csaba.

Az EP választásokon induló magyar pártokról elmondta: elfogadhatatlan, hogy Magyarországról olyan párt is delegáljon képviselőt az EP-be, mint a Jobbik. Már a jobboldalon is kiverte a biztosítékot a magyar szélsőjobb, hiszen botrányok sorozatáról hallunk nap, mint nap. A legfrissebb lapértesülések szerint a Legfőbb Ügyészség az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt Brüsszelnél kezdeményezte Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. A pártja listáján harmadik helyen jelölt politikus felesége Isztohin Szvetlana orosz-osztrák kettős állampolgár, aki a Magyar Nemzet szerint a KGB kémelhárításának munkatársa volt. A jobbikos listavezető Morvai Krisztina is vállalhatatlan, mert azt a Gaudi-Nagy Tamást akarja szakértőjének az EP-ben, aki a vajdasági magyarok képviselőjét, Pásztor Istvánt lehazaárulózta, majd lámpavasat és akasztást emlegetett. Attól sem határolódott el Morvai, amikor a vajdasági magyarok képviselőjét, Pásztor Istvánt leköpték, durva szavakkal inzultálták - hangsúlyozta a szocialisták EP-jelöltje. - Ilyen pártnak nincs helye Európában, tetteikkel és viselkedésükkel mára ki is írták magukat a közösségből - emelte ki Winkfein Csaba.

Winkfein Csaba a tájékoztatón azt is kiemelte, hogy uniós tagságunk történetében először van lehetőség arra, hogy Komárom-Esztergom megyének is legyen képviselője az Európai Parlamentben. Valamint arra is nagy az esély, hogy szocialista többség legyen az EP-ben. – Bízunk abban, hogy az Európai Parlament következő ciklusában a ,,balra tarts” irány valósul meg. Ehhez és programunk megvalósításához kérjük a választók bizalmát május 25-én, amikor a szavazólap első helyén lévő MSZP-re behúzott x-el segíthetnek bennünket a választók - hangsúlyozta Winkfein Csaba.