Európa bankja legyen aktívabb az eurózónán kívüli válságkezelésben is

Az Európai Beruházási Banknak (EIB - European Investment Bank) még jobban ki kell terjeszteni működését az eurózónán kívüli kisvállalkozói szektor finanszírozására, illetve a kulcsfontosságú energia-, infokommunikációs-, és közlekedési infrastruktúra beruházásokban is nagyobb szerepet kell vállalnia a térségben - állítja Herczog Edit.

A képviselő az Olli Rehn pénzügyi biztos és Werner Hoyer EIB-elnök részvételével zajló költségvetési bizottsági meghallgatáson amellett érvelt, hogy bár a bank nélkülözhetetlen és hatékony eszköz a válságkezelésben, tevékenységének fókusza továbbra is az eurózónába esik, amin sürgősen változtatni kell. Herczog úgy fogalmazott: az EIB-nek mind a 27 tagállam érdekeit kell képviselnie.
 
Herczog szerint a tavaly 60 milliárd euróval megemelt törzstőkéjű, a nemzetközi piacokon a legjobb, AAA minősítéssel jelzett bank Magyarország számára is rengeteg lehetőséget rejt, csak ki kell találni azokat a projekteket, amelyek finanszírozásába be tud kapcsolódni (pl: Duna stratégia). Hazánk szempontjából különösen előnyös, hogy a bank fő tevékenysége a reálgazdaság finanszírozása, hiszen a magyar gazdasági növekedési stratégiát is erre kell alapozni - fogalmazott Herczog.