Európa és a béke napjára

Május 9-én ünnepeljük az Európa-napot. A II. világháború, a fasizmus felett aratott győzelmet, a béke napját is. Majd öt évvel később ezen a napon fogalmazódott meg az európai egység, az Európai Unió megteremtésének gondolata.

Ezt a gondolatot az európai béke megszilárdításának és a szabadság megőrzésének vágya hívta életre. Az a felismerés, hogy a kontinens békéjét megőrizni, polgárainak biztonságát erősíteni csakis úgy lehet, ha a szembenállás helyett az együttműködést választják.

A szabadság, a jogállamiság, a demokrácia, és a gyűlölködő eszmék elleni küzdelem nem kívülről ránk erőltetett elvek. Az ezek szavatolására hivatott intézmények pedig nem külső ellenségek. Európa mi magunk vagyunk.

Aki az európai értékeket és hazai érvényesülésüket támadja, az a magyar emberek érdekeit sérti. Függetlenül attól, hogy magát nemzetinek nevező jobboldali kormánypártról vagy magát radikálisnak nevező, szélsőjobboldali pártról van-e szó. Az, aki elveiben nem európai, az lelkében sem lehet nemzeti.

Tizenhat nap múlva, az európai választások napján kell eldönteni, milyen politikusokra bízzuk Európa, és benne hazánk jövőjét: olyanokra, akik részben vagy egészében tagadják az európai értékeket, ahogyan azt a magyar jobb- és szélsőjobb teszi. Vagy olyanokra, akik maradéktalanul osztoznak ezekben, ahogy mi, baloldali demokraták. Nem az a kérdés, európaiak vagyunk. Hanem az, hogy azok maradunk-e a jövőben.

Mesterházy Attila, elnök
Szanyi Tibor, EP-listavezető