mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. szeptember 27. 15:16

Európa és a világ megüzente: a jövő baloldali és zöld

A Fidesz és Orbán Viktor felett eljárt az idő; a jövő baloldali és zöld. Ez a németországi választás és a közelmúlt választásainak üzenete – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, napirend előtt a Parlamentben hétfőn.

„A németországi választás (...) eredménye azt bizonyította be, hogy a szociáldemokrata gondolat nagyon is él és fejlődik Európában. Olaf Scholz személyében tapasztalt, kompetens, racionális és magabiztos kancellárja lehet Németországnak”.

„Az SPD győzelme azt mutatja: Németországban is egyre többen és többre értékelik a választók az emberközpontúságot, a szociális és a zöld szempontokat, melyek növelik az állam gondoskodó szerepét” – mondta.

„Látva a világban és Európában zajló baloldali és zöld fordulatot, érezzük a felelősségünket!” – jelentette ki, úgy folytatva: a világban most látható fordulatok azt igazolják, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség programja „a jövő Magyarországának programja. Felzárkóztatott nyugdíjakkal, több fizetéssel, adómentes minimálbérrel, erős szakszervezetekkel, megduplázott családi pótlékkal, megnövelt összegű és idejű álláskeresési ellátással”.

A frakcióvezető azt mondta: a világ és Európa ebbe az irányba tart, „Magyarország is fel fog szállni erre a balra kanyarodó vonatra.”

Kiemelte: ehhez viszont „nem liberális, nem jobboldali, hanem (...) baloldali, zöld és szociáldemokrata miniszterelnök kell!”; aki a változó világ új vezetőihez hasonlóan gondolkodik, és nem a multikat, hanem a dolgozó embereket képviseli.

„Karácsony Gergely ilyen miniszterelnöke lesz Magyarországnak!” – jelentette ki.

Azzal indokolt: Karácsony Gergely tudja a legtöbb embert megszólítani; ő az, aki képes összetartani az ellenzéki szövetséget, ő az, aki mögé pártszimpátiától függetlenül mindenki be tud állni, „és nem utolsósorban ő az, akitől Orbán Viktor jelenleg a legjobban fél”.

A társelnök kiemelte: magyarok tömegei mondják ki az előválasztás alatt, hogy „elegük van Orbán Viktor korrupt és populista rendszeréből”; „ha Orbán Viktor kitekint a Karmelita Kolostor erkélyéről, láthatja az előválasztási sátrak előtt hömpölygő sorokat”.

Hozzátette, a szociáldemokraták győzelme a német választáson nem az első jelzés: Orbán „nagy mellénnyel tett” „pancser jóslatát” Donald Trump győzelmére „azóta is érzi az ország, mert a szabad világ választói elzavarták Orbán Viktor barátját és most Joe Biden az Egyesült Államok elnöke”.

De felidézte: „nincs két hete”, hogy Norvégiában a baloldali szociáldemokraták kerültek kormányra.

„Most pedig minden jel arra mutat, hogy Németország következő kancellárja szintén szociáldemokrata lesz. Ezek egyértelmű üzenetek arról, hogy a szolidaritás, az igazságosság, az egyenlőség iránt egyre nagyobb a vágy” – hívta fel a figyelmet.

„Teljesen egyértelmű, hogy a világnak és Magyarországnak nincs szüksége illiberálisokra, szélsőséges populistákra! Európai szintű magyar fizetések és európai szintű magyar nyugdíjak kellenek még akkor is, ha a Fidesz és Orbán Viktor kézzel-lábbal tiltakozik ez ellen!” – emelte ki.

Hangsúlyozta: a német politika változásai Európa jövőjét is nagyban befolyásolják, és Magyarország számára is „hatalmas jelentőséggel bírnak, hiszen Berlin nemcsak legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnerünk, de stratégiai szövetségesünk is”.

Megjegyezte: a jövő szociális Európájának emberközpontúságát „a Fidesz sosem fogja megérteni” vagy támogatni, pedig „az Európai Unió ebbe az irányba tart.”

„Európa és a világ megüzente, hogy milyen lesz a jövő.Itt az idő, hogy meghalljuk ezt az üzenetet és csatlakozzunk a győztesek csapatához! Közös jövőnkért, Magyarországért!” – zárta felszólalását.