2011. március 16. 11:15

Európa és Magyarország szégyene

Mezőkövesden egy magánház udvarán március 12-én Szálasi Ferenc, a nyilas háborús bűnös kivégzésének évfordulójára emlékoszlopot állítottak.

A mementó Magyarország és Európa szégyene. Ez a szélsőjobboldali csoportok térnyerésének bizonyítéka, illetve annak az engedékeny kormányzati politikának a következménye, amely lehetővé teszi ma is a hazai szélsőséges mozgalmak, radikális csoportok zavartalan működését. A jobboldali, konzervatív pártok versenyfutása a szélsőséges szavazók támogatásáért is súlyos következményekkel jár. Ma az országban rendfenntartó erőknek álcázott gárdisták tartják rettegésben egy település lakosságát a kormányzat tehetetlenségének legelszomorítóbb példájaként. Mindezek mellett a kormánypártok a Jobbikkal sok esetben együttműködnek a parlamentben és az önkormányzatokban is.

 A mezőkövesdi emlékhely is jól példázza a hatóságok tehetetlenségét. A matyóföldi városban a rendőrség pusztán azt vizsgálja, megvalósul-e a tiltott jelképek használata, hiszen az oszlopon nyilaskereszt is található. A fő kérdés azonban az, hogyan állíthatták fel az emlékoszlopot, és hogyan maradhatott a mai napig is a helyén. A Szálasi-emlékműnek nincs helye a demokratikus Magyarországon, a hatóságoknak haladéktalanul az eltávolítását kellene kezdeményezni.

 Szálasi Ferenc 1944 októberében vette át a hatalmat hazánkban. A diktátor és nyilas elvbarátai feltétel nélkül szolgálták ki a náci német megszállókat, a reménytelen helyzetben lévő országot a végső pusztulásba döntötték. A totális mozgósítás elrendelése, hazánk szisztematikus kirablása és a zsidóüldözés mérhetetlen veszteségeket okozott a sokat szenvedett országnak. Zsidók ezreinek Dunába lövetése, halálmenetek indítása és a megmaradt izraelita lakosság likvidálása a nyilas hatalom legsúlyosabb gaztettei közé tartozik.

 A II. világháború utolsó időszakában Mezőkövesden is gyűjtőtábort állítottak fel, ahonnan a város és környékének zsidó lakosságát deportálták a csendőrség és a közigazgatásban dolgozók aktív közreműködésével, Mezőkövesdről közel ezer embert hurcoltak el, akik sohasem tértek vissza a náci haláltáborokból.

 Sajnos újjáéledt a vészkorszak tisztelete Mezőkövesden is. De nem előzmények nélküli esettel állunk szemben, hiszen magánterületen gárdagyűlést és avatást szerveztek a helyi szélsőségesek, miközben a szervezetet jogerősen betiltották. Sokáig közlekedett a város utcáin egy olyan gépkocsi, amelynek a hátulján matrica hirdette: "zsidómentes autó". De furcsa módon egy múzeumi emléktábla is tiszteleg a világháborúban a várost védő "hősi halott" német katonák emléke előtt. Mindezek mellett az antiszemitizmus és rasszizmus is elmaradhatatlan része a hazai és helyi szélsőjobb kelléktárának.

 Mezőkövesden egyedül a helyi szocialisták tiltakoztak a szélsőséges megnyilvánulások ellen.

 A szélsőjobboldal újra bizonyította, semmit sem tanult az elmúlt időszak történelmi kudarcaiból. Újra és újra visszanyúlik azokhoz a személyekhez, akiknek a kezéhez ártatlan gyermekek és nők vére tapad, azokhoz, akik elárulták hazájukat és kiszolgáltatták nemzetünket az idegen megszállóknak.

 A modern demokratikus Európában nincs helye a háborús bűnösök emlékezetének. Magyarországon sem engedhető meg, hogy egy magánszemély udvarán tisztelegjenek az országot romba döntő eszme és Szálasi előtt. Az egyén szabadsága nem korlátlan, a bűn, mindenhol bűn. Ezért a demokratáknak élesen el kell határolódniuk a nyilas, hungarista eszmék mindenfajta megnyilvánulásától. De ebben az esetben a tiltakozás kevés. Követelem, hogy minden törvényes eszközt vessenek be a hatóságok az emlékoszlop haladéktalan eltávolítása érdekében. Követelem, hogy Magyarország és városunk szégyenfoltját tüntessék el!

 A nagy történelmi igazságok ma aktuálisabbak, mint valaha: nem értheti meg a jelent az, aki nem ismeri a múltat, de aki nem ismeri meg a múltat, az arra ítéltetett, hogy újra átélje azt.

 

Nyeste László