2012. június 07. 12:42

Európa helyett Fehéroroszország?

Nem a Freedom House jelentése meglepő itthon, hiszen az egész ország tapasztalja a páratlan tekintélyű, nemzetközi jogvédő szervezet által leírt putyinizálódást.

Továbbá azt is, amit a jelentés úgy fogalmaz meg, igen pontosan, hogy "Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Viktor Janukovics ukrán elnök az úgynevezett reformok ürügyével szisztematikusan lebontja a kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok rendszerét". A politikát itthon követőknek evidencia az is, hogy a Fidesz saját hatalmának bebetonozására dolgozza át a választási törvényt.

A magyar kormány viszont ismét meg tudott lepni mindannyiunkat azzal, hogy képes leírni egy minisztériumi közleményben, hogy a "Sem a magyar kormánynak, sem más politikai vagy civil szervezetnek sem joga, sem pedig lehetősége sincs beleszólni sem az elektronikus, sem a hagyományos médiumok, szerkesztőségek napi munkájába" illetve, hogy a magyar igazságszolgáltatás független. Míg az első megállapítás egyszerűen közröhej tárgya, a Freedom House jelentése pont a bírói függetlenség területén sorolja hazánkat többek között Fehéroroszország, Ukrajna, Albánia és Azerbajdzsán szintjére. Utóbbi megállapítást támasztja alá az Európa Tanács jelentése is.

Egy biztos: a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium válaszközleményének színvonala csak megerősíti, hogy a magyar kormány számára demokrácia kérdésében nem Európa, hanem Fehéroroszország a követendő példa.


Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes