mszp.hu | Külföld | közlemény Brüsszel Európai Unió
2014. április 03. 19:41

Európa jövője a tét

Az Európai Unió megújulásáról, a válságra adott válaszokról és a parlamenti választások után szerepekről tartott fórumot az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) Brüsszelben. Az eseményen felszólalt többek között Hannes Swoboda, a Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának elnöke és dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Nőszervezetének elnöke.

„Régóta dolgozunk azon, hogy megadjuk azokat a válaszokat, amelyekre az EU-nak szüksége van a jelenlegi krízishelyzetben, fenntartva az európai szociális modellt a jelenlegi gazdasági és szociális válságban” – mondta Gurmai Zita megnyitó beszédében.

A különböző szakmai hálózatok, alapítványok, szakértők, fórumok mind mind megoldási lehetőségeken dolgoznak, amelyekkel válaszokat lehet majd adni a válság okozta problémákra. Ebben a szakértői körben kiemelendő a FEPS kutatási programja, amely a „Women up” mottóval, a nemek közötti egyenlőséggel és a női jogok kérdéseivel foglalkozik. Az Európai Szocialisták Nőszervezetének vezetője hangsúlyozta: „Fontos, hogy ezek a témák az európai szocialisták programjának részei legyenek, hiszen az elmúlt években ezek témák méltánytalanul háttérbe szorultak a politikában.”

A szocialisták és szociáldemokrata nők, férfitársaikkal együtt nemet mondanak arra, hogy ez a téma újra eltűnjön a politikai palettáról. Gurmai Zita kiemelte: a női jogok kérdésében az Európai Szocialisták már most élen járnak, hiszen három prioritást fogalmaznak meg programjukban. Meg kívánják erősíteni a nők társadalmi és gazdasági szerepét, többek között a nemek közti fizetéskülönbségek folyamatos csökkentésével. Kiemelten foglalkoznak azzal, hogy a szexuális és reproduktív egészséghez kötődő jogok minden nő számára elérhetőek legyenek, függetlenül attól, hogy hol és milyen körülmények között él. Továbbá a nőket érő erőszak elleni küzdelemben is komoly lépéseket kívánnak tenni.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az európai választásokkal sok minden el fog dőlni, reményeik szerint a már meglévő programok támogatásával a legjobb döntést, hozták, hogy az Európai Uniót demokratikusabbá, még átláthatóbbá tegyék. Az Unió minden polgárának egyenlő lehetőségeket és védelmet kell nyújtani nemektől, származástól, társadalmi helyzettől és szexuális orientációtól függetlenül.