mszp.hu | Belföld | EP-választás jólét
2014. április 27. 08:28

Európa kihívás előtt áll

És Európa választásra készül. Mi itt, Kelet-Közép-Európában megtanultuk, mert megtanított rá a történelem, hogy népeink sorsa összefonódott. Ahogy közös a múltunk, közös a jövőnk is.

A jövőnk pedig Európa. Az uniós tagság, a közös értékeken és érdekeken alapuló szoros szövetség garantálja népeink békés együttélését, azt hogy nem pusztán egymás mellett, hanem együtt is élhetünk.

Tegnap barátom, Victor Ponta meghívására Bukarestben részt vettem a szocdemek koalíciós uniós kampánynyitóján. Örültem, hogy ott lehettem és így viszonozhattam a román miniszterelnök nemrégiben tett budapesti látogatását. Örülök és hálás vagyok azért, hogy a pártcsaládunkon belül hagyományosan jó kapcsolatunkat a személyes viszony még szorosabbra fűzte. Fontos ez, mert így is erősíthetjük a nemzeteink közötti kapcsolatot. És tudom, hogy ugyanilyen jó viszony fűzi őt sok más európai vezetőhöz.

A gazdasági válság és következményei újra komoly kihívások elé állították Európát és az Uniót.

A krízis előbb csalódást okozott, majd kiábrándultságot szült. Az elégedetlenség veszélyesen felerősítette a társadalmi csoportok közötti feszültségeket. Mindez melegágya az antidemokratikus, populista, nacionalista eszméknek és politikai erőknek. Ezért erősödik újból a populizmus és kerül erős kihívással szembe a demokrácia mindenütt Európában. A populisták és szélsőségesek szerint a gondokra a kevesebb demokrácia a válasz. Ezért kérdőjeleződnek meg Európában és világ több pontján olyan régen lefektetett és sokáig örökérvényűnek tartott értékek, mint a hatalom megosztása, az emberek egyenlősége vagy a kisebbségek integrációja.

De a II. világháború után Európa és a világ megtanulta a leckét. Azt, hogy a gazdasági-társadalmi megrázkódtatásokra nem a kevesebb, hanem a több demokrácia a válasz. Ha a szélsőséges, Európa-ellenes eszmék terjedésének a szociális krízis az egyik oka, nem elég a demokratikus értékeket védelmezni. A szociális fesztültségeket, a szegénységet, az emberek mindennapi gondjait is enyhíteni kell. Ezért meggyőződésem, hogy több szolidaritásra, több baloldaliságra is szükség van ahhoz, hogy békében és biztonságban élhessünk Európában.

Erős demokratikus meggyőződés és erős szolidaritás – ezekhez az értékekhez mi, Európai Szocialisták hűek vagyunk. Az a küldetésünk, hogy ezekhez szervezzünk erős társadalmi támogatottságot országainkban, és többséget Európában. Ehhez közelebb kell hoznunk az emberekhez Európát. A hétköznapi élethez, az emberek vágyaihoz és szükségleteihez kell igazítani az Európai Uniót. Mert az ő életükben a szabadság, a béke és a biztonság és a jólét kérdései a mindennapok szintjén jelennek meg. Számukra az a kérdés, hogy van-e elég munkahely. Van-e tisztességes európai fizetés? Megfizethetőek-e az árak? Fejlődik-e a város, a falu, ahol élnek. Kapnak-e jó oktatást, egészségügyi ellátást? Szabadon tanulhatnak, dolgozhatnak-e itthon, Európában a gyermekeink?

Ezek az emberek számára igazán fontos kérdések. Ezek a mi számunkra igazán fontos kihívások. Ezekre pedig nekünk, európai szocialistáknak megvan a reális, felelős, demokratikus válaszunk. A baloldali válaszunk. Most az a feladatunk, hogy elmondjuk ezeket az embereknek. Mindenütt Európában, Magyarországon, és tegnap például ott, Romániában is.

Sok sikert kívánok ehhez minden jelöltnek és a választóknak, mert nélkülük semmi nem valósítható meg! Hajrá Martin Schulz, hajrá európai szocialisták!