mszp.hu | Belföld, Külföld | Szociális ügyek
2015. október 13. 16:40

Európa megmozdult ESZOSZ-ügyben

Európa megmozdult ESZOSZ-ügyben
Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke, aki egyúttal az EU csalás-elleni hivatalát, az OLAF-ot is felügyeli, tegnap a hivatal főigazgatója útján arról tájékoztatott, hogy kezdeményezésem nyomán az OLAF vizsgálatot kezd az Első Magyar Környezettudatos Szociális Szövetkezet (ESZOSZ) tevékenységét érintő vélhető visszaélések feltárására. Az erre kijelölt bizottsági illetékesekkel a vizsgálat későbbi folyamatában is kapcsolatban maradok és EP-képviselői eszközeimmel szükség szerint segíteni fogom az ügy tisztázását.

A mostani lépés előzményeként az MSZP felkérésére szeptember 8-án levélben fordultam alelnök asszonyhoz, amelyben felhívtam figyelmét az uniós forrásokkal való visszaélés gyanúját is felvető projektre, amelynek keretében a szövetkezet 2860 munkavállalóval - zömében súlyosan hátrányos helyzetű, nincstelen emberrel - kötött munkaszerződést, anélkül, hogy érdemben munkát és fizetést biztosított volna számukra. Ezzel gyakorlatilag ezeket az embereket és családjukat nyomorba taszítják, hiszen érvényes munkaszerződés birtokában bármely más, valódi kereseti és támogatási lehetőségtől is elzárják őket.

E szociális vészhelyzet súlyossága mellett az Európai Bizottság mostani - mondhatni szokatlanul gyors és határozott - reagálásában minden bizonnyal szerepet játszott az a tény is, hogy a visszaélésre lehetőséget adó helyzet kialakulásában, valamint az áldozatok kompenzálásának elmaradásában súlyos és konkrét módon felmerül egy tagállam, pontosabban az Orbán-kormány felelőssége. Ennek kapcsán utalok az MSZP által számos alkalommal - legutóbb Bangóné Borbély Ildikó október 10-i sajtótájékoztatóján - a közvélemény elé tárt tényekre és körülményekre és a magam részéről is felszólítom a kormányt, hogy az általa pályázaton kiválasztott ESZOSZ-ért viselt felelőssége alapján, kezesként haladéktalanul kezdje meg a károsult munkavállalóknak járó összegek kifizetését. Az OLAF vizsgálata ugyanis - ellentétben a kormányzat álságos látszat-vizsgálatával - bizonyára alaposan feltárja majd a visszaélések tényeit és felelőseit, ám a közel háromezer magyar család kilátástalan helyzetén nem tud segíteni, az változatlanul a magyar kormány súlyos és sürgető kötelessége.

 
Szanyi Tibor
az MSZP európai parlamenti képviselője

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21