2011. január 20. 15:50

Európa motorját be kell indítani!

Európa gazdasági növekedése a GDP és a foglalkoztatás gerincét adó kkv-k helyzetbe hozásán múlik, ezért a kis- és középvállalkozások számára segítséget nyújtó, és hasznos versenyszabályokat kell megfogalmazni, különös tekintettel a közbeszerzésekre - hangsúlyozta Herczog Edit az MSZP szakpolitikusa az Európai Parlament plenáris ülésén.

A valamennyi ágazatban érvényesülő, egyenlő versenyfeltételekre épülő uniós versenypolitika a sikeres belső piac alapköve. Ezért kategorikusan nem szabad megengedni, hogy a protekcionista gazdasági beavatkozások kiszorítsák az egészséges versenyből az innovatív kkv-ket. El kell kerülni, hogy esetleges tagállami kormányérdekek dominálhassanak a jövedelmező projektek kiosztásánál. Nem jelenthet előnyt sem az, ha egy vállalat "multi", de az sem, ha "mikro", és legfőképpen az nem, ha kormány közeli.

"A Bizottságnak fokozott figyelmet kell fordítania az állami közbeszerzéseknél az egyenlő esélyek biztosítására. Senki nem kovácsolhat gazdasági előnyt politikai erőfölényből," - fogalmazott Herczog - "mert így az állami projektek bevételei ugyan kerülő úton, de visszavándorolnak a pártkasszába!" "Ez bárhol Európában előfordulhat, és elő is fordul!" - Hívta fel a plénum figyelmét a képviselő.

Csak az innovációs képesség, a kreativitás és a hatékonyság lehet a döntő érv egy kormányzati tender elnyerésénél. A versenyszabályok érvényesítésének elmulasztása csak elmélyíti és elnyújtja a válságot. Márpedig Európa motorját éppen, hogy be kell indítani, de hiába a kezünk a slusszkulcson, ha a KRESZ-szabályok ellenünk dolgoznak!