mszp.hu | Belföld
2020. május 09. 10:06

Európa Nap: kompországunknak az európai kikötőben a helye!

Európa Nap: kompországunknak az európai kikötőben a helye!
Hetven évvel ezelőtt ezen a napon tett javaslatot Robert Schuman, akkori francia külügyminiszter a mostani Európai Unió elődjének megalapítására.

1985 óta ezt a napot az európai közösség születésnapjaként, Európa Napjaként ünnepelik. Legalábbis azok, akiknek fontos az európai béke, a közösség ereje, az európai értékrend és a szolidáris együttműködésen alapuló fejlődés.
 
Tizenhat éve az Európai Unió a mi otthonunk is, de ehhez a nyugatos, felvilágosult és haladó Európához tartozónak valljuk magunkat már ezer éve. Kompországunk sok vihart megjárt, de végre révbe ért. És nem lehet kérdés, hogy ebben a kikötőben van a helye. Magyarország soha nem lehet Európa ellenzékében!
 
Az Európai Unió nem hibátlan. De sorsrontó hazugság azt állítani: jobb élet vár ránk az unión kívül. Ahhoz, hogy az európai közösségünk beteljesítse feladatát: mélyíteni kell együttműködését, erősíteni kell immunrendszerét és végre középpontjába helyezni az embert. Az MSZP ezért harcol rendíthetetlenül a munkavállalók megélhetési és a családok szociális biztonságáért, a nyugdíjasok és a kis-, illetve középvállalkozások védelméért, mindannyiunk európai szintű egészségügyi ellátásának garantálásáért. Európa vagy a szociális pilléreken építkezik tovább, vagy az újkori történelem legbátrabb és legfontosabb, de mégis befejezetlen vállalkozása marad.
 
Az elmúlt évtizedek az európai történelem legbékésebb és legtöbb gyarapodást hozó évei voltak. Mi, európai demokraták azon dolgozunk, hogy Magyarország továbbra is büszke és méltó tagja legyen az európai közösségünknek. Boldog születésnapot Európa! Isten éltessen európai Magyarország!
 
Tóth Bertalan,
az MSZP elnöke, frakcióvezető
 
Ujhelyi István,
az MSZP európai parlamenti képviselője