2012. február 16. 09:12

Európa nem mondhat le a fiatalokról

Az Európai Parlament plenáris ülésén kiemelt témaként szerepelt a növekedés és foglalkoztatottság helyzete, amelyről szerdán tartottak vitát a képviselők. Az ülésen dr. Gurmai Zita is felszólalt, aki a fiatalok munkanélküliségére hívta fel a figyelmet, arra, hogy az inaktivitásra kényszerülő fiatalok évente több mint 100 milliárd euró veszteséget jelentenek Európának.

A fiatalok munkanélküliségére vonatkozó adatok rendkívül aggasztóak, és a helyzet folyamatosan romlik. Ma 5,6 millió fiatalnak nincs munkája, amely 22 százalékos munkanélküliséget jelent ebben a korosztályban. Ez több mint kétszerese a 10 százalékos uniós átlagnak - emlékeztetett Gurmai Zita.

Hozzászólásában az EP-képviselő elmondta: a helyzet javítása érdekében az Európai Szocialisták Pártja átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyben az európai tagállamok legjobb gyakorlatait terjesztenék ki európai szintre. Az ESZP létrehozná az Európai Ifjúsági Garanciát, amely az Európai Szociális Alap forrásait felhasználva garantálná minden európai fiatal számára a munkahelyhez jutást. A sikeres osztrák és finn példát alapul véve a tervezet szerint a képzés befejezését vagy a munkanélkülivé válást követő négy hónap után álláslehetőséget, fizetett szakmai gyakorlatot vagy további oktatási lehetőséget kínálnának a fiatalok számára. Az ESZP javasolja továbbá egy Európai Ifjúsági Stratégia kidolgozását is, amelynek keretében támogatást adnának azoknak a cégeknek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre a fiatalok számára. A fentieket olyan intézkedések egészítenék ki, mint – az európai munkahelyek 17 százalékát biztosító – közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályok ifjúságbaráttá tétele, illetve az uniós ifjúsági mobilitási és nem formális tanulási programok megerősítése.

“A fenti javaslatok megvalósításához nem kevés pénzre van szükség, azonban a befektetett eurómilliárdokkal százmilliárdos nagyságrendű megtakarítás érhető el. A társadalomnak mindenki tehetségére és munkájára szüksége van, hogy Európa megerősödve kerülhessen ki a válságból. Szükségünk van a fiatalokra!” - zárta felszólalását Gurmai Zita.