Külföld | választások PES Women PES
2012. november 11. 11:35

Európa országai sorra mondanak nemet a jobboldali politikára

Az olaszországi reform-baloldali erők csak akkor fogják megnyerni a 2013-as parlamenti választásokat, ha komolyan veszik, hogy elengedhetetlen szükség van a nők és a fiatalok szavazataira – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, aki a PES WOMEN elnökeként szombaton, november 10-én Rómában vett részt a Demokrata Párt és az Olasz Szocialista Párt közös rendezvényén.

Beszédében az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető politikus örömmel üdvözölte, hogy az olasz progresszív pártok közösen vágnak neki a jövő tavasszal sorra kerülő parlamenti választásnak, valamint, hogy nyílt és demokratikus vitákat követően választják ki azt a közös jelöltet, aki mögött a progresszív erők fel fognak sorakozni.

„Újrateremteni Olaszországban a demokrácia alapértékeit! A formális demokrácia helyett újrateremteni egy valódi demokráciát! Ez az elsődleges feladat! Hangoztatta a rendezvényen Gurmai Zita, majd azzal folytatta: „Egyértelmű, hogy mind az Egyesült Államokban, mind Európában csak a nők és a fiatalok szavazatával lehet választásokat nyerni. De felmerül a kérdés: képes lesz-e a most hatalomra kerülő baloldali politikai erő valóban képviselni az emberek érdekeit? Képes lesz-e elérni, hogy mindazok, akik elveszítették a munkájukat, mindazok, akik a társadalom szélére sodródtak, mindazok, akik úgy érzik, hogy magukra maradtak, újra bízni tudjanak a politikában? Meg tud-e újra bízni a politikában az, aki úgy érzi magára maradt a társadalmunk nehéz valóságában, az akit a leginkább sújtott az elmúlt évek érték nélküli politikája? Visszaadni a bizalmat. Ez nagy kihívás.”

Párhuzamot vont a közelmúltbeli franciaországi választásokkal is, ahol a hasonló előválasztáson kiválasztott jelölt a polgárok többségének bizalmát is elnyerte. „Európa-szerte láthatjuk a baloldal újabb és újabb választási sikereit: Belgium és Dánia után Franciaország következett, legutóbb pedig Litvániában győztek a progresszív erők. Az emberek egyértelműen nemet mondtak a jobboldali kormányok által folytatott gazdaság- és társadalompolitikára. Ahhoz azonban, hogy a progresszív értékeket újra a politikai élet középpontjába állíthassuk széleskörű társadalmi támogatottságot és legitimitást élvező hiteles vezetőre van szükség” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy a növekedés és a munkahelyteremtés mellett a progresszív oldal programjának alapvető eleme a nemek közötti esélyegyenlőség is, és arra bíztatta a baloldali pártokat, hogy ezt ne csak a jelöltállításnál, hanem a választást követően is tartsák szem előtt. A képviselő követendő példaként említette az új francia szocialista kormányt, ahol a kormányban – az ország története során először – érvényesül a paritás elve.

Olaszországban a balközép pártok közös jelölttel indulnak a jövő évi választáson, melynek miniszterelnök-jelöltjét november 25-én választják meg. Az európai szocialisták pártcsaládjának olaszországi tagja, az Olasz Szocialista Párt nem indít saját jelöltet, hanem a Demokrata Párt elnökének, Pierluigi Bersaninak a jelöltségét támogatja, annak érdekében, hogy növeljék a progresszív programot meghirdető politikus esélyeit.
 

Gurmai Zita,
MSZP EP-képviselő