2012. március 17. 10:31

Európa reneszánsza

“Európa reneszánsza - Közös progresszív jövőkép" címmel szervezett konferenciát Párizsban a Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa. A konferencia keretében rendezett kerekasztal-beszélgetéseken hivatalban lévő és egykori vezető baloldali politikusok vettek részt, köztük Massimo D’Alema korábbi olasz kormányfő és Francois Hollande, szocialista francia elnökjelölt. A rendezvény célja, hogy az európai progresszív erők közös megoldási javaslatokat dolgozzanak ki a napjainkban Európát sújtó gazdasági és társadalmi válságra.

“Néhány évvel ezelőtt még meglehetősen szokatlan lett volna, hogy Európa demokratikusságáról rendezzünk kerekasztal-beszélgetést. Ma ugyanakkor Európának - a gazdasági és társadalmi krízis mellett - demokratikus válsággal is szembe kell néznie" - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a konferencia első napján a Demokratikus Európáról rendezett kerekasztal-beszélgetésen.    

“Ez a demokratikus krízis kétarcú: egyfelől egyre nagyobb teret nyernek a nacionalista és populista szélsőségesek, amelyek akár a kormányokba is beférkőzhetnek. Másfelől az európai intézmények és a polgárok közötti kapcsolat javítása terén is sok a tennivaló" - hangsúlyozta Gurmai Zita hozzátéve, hogy ez a kettő szorosan összefügg egymással, hiszen a populista szélsőségesek visszaélnek az uniós intézményekkel szembeni bizalmatlansággal.

"Ezért ha az Európa- és demokráciaellenes erőkkel küzdünk, azt is meg kell kérdeznünk magunktól, hogy milyen modellt szánunk az Európai Unió számára, amellyel azt közelebb hozhatnánk polgáraihoz. Olyan európai modellre van szükségünk, amely ezzel párhuzamosan megfelelő választ kínál napjaink további fontos jelenségeire, így az éghajlatváltozásra és a globalizációra is" - hangsúlyozta Gurmai Zita. A konferencia szombaton a Párizsi Nyilatkozat elfogadásával folytatódik.