2012. július 03. 12:58

Európa új vasfüggönyt építhet, ha kizárólag az eurózóna megmentésére figyel!

Két szempontból is történelminek nevezte Herczog Edit az európai állam- és kormányfok múlt heti csúcstalálkozóját. A szocialista EP-képviselo szerint a Tanács ülésén elfogadott javaslatok egyszerre építik és megosztják Európát.

Herczog Edit az EP strasbourgi plenáris ülésén zajló vitában a Tanácsülés politikai sikereként értékelte, hogy az alapítók szellemében az Unió történelmének eddigi legradikálisabb integrációs, a tagállamok szolidaritására alapozott döntéseit sikerült meghozni. Ugyanakkor a szocialista politikus úgy fogalmazott, történelmi a csúcs abból a szempontból is, hogy az alapítók szellemével ellentétben egy új, gazdasági vasfüggöny kialakítására kínál lehetoséget az a javaslatcsomag, amely kizárólag az eurózóna tagállamainak és bankjainak megmentésére koncentrál.

A képviselo szerint fájdalmas, hogy az egykor álmodott egységes Európa helyén két világ épül, ennek következmények tragikusak lehetnek. Herczog felhívta a figyelmet arra, hogy a héten 80. születésnapját ünneplo Horn Gyula két hatalmas világrend árnyékában képes volt átvágni a vasfüggönyt, míg Orbán Viktor az EU vezetoinek szemet hunyásával építheti a falat Magyarország és az Unió közé, ebben a Tanács legfrissebb döntései még segítséget is nyújtanak.