2012. május 21. 19:43

Európa változást akar

„Európa fordulóponthoz érkezett. A kontinensen végigsöprő gazdasági és társadalmi válságból egyre többen a progresszív válaszokban látják a kiutat. Azokban a válaszokban, amelyek – alapvető értékeink szellemében – az emberek szolgálatába állítják a gazdaságot, nem pedig az embereket helyezik a gazdaság szolgálatába” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfőn Berlinben, a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) Nőszervezete által rendezett, „Eljött a nők ideje” elnevezésű konferencián. A háromnapos rendezvényen a SPD vezető politikusai és az európai baloldal képviselői vettek részt.

Előadásában az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetét vezető képviselő áttekintést adott az ESZP legújabb európai szintű kampányáról, amelynek célja, hogy javítson a fiatalok munkanélküliségének egyre aggasztóbbá váló gondján. Gurmai Zita elmondta: a fiatalok körében több mint kétszer akkora a munkanélküliségi ráta, mint a társadalom egészében. A több mint ötmillió, kilátástalan helyzetben lévő fiatal helyzetének javítására az európai szocialisták kampányt indítottak az úgynevezett Európai Ifjúsági Garancia bevezetésének érdekében. A – sikeres nemzetközi példák alapján – munkanélküli fiatalokat álláshoz vagy továbbképzési lehetőséghez juttató program mintegy 10 milliárd euróba kerülne, azonban a munka nélkül maradás költségei ennek tízszeresére rúgnának évente – emelte ki Gurmai Zita, hozzátéve, hogy az ESZP által javasolt eszköz legalább 2 millió európai fiatal helyzetét oldaná meg.

„A munkaerő-piaci problémák megoldásához, a gazdasági növekedés ösztönzéséhez és nem utolsósorban az EU 2020 stratégia megvalósításához azonban további munkára van szükség. Így például elengedhetetlen, hogy felszámoljuk azokat az akadályokat, amelyek a nők munkaerő-piacra való bejuttatását gátolják, illetve azokat a tényezőket, amelyek a nemek közötti egyenlőtlenségekhez vezetnek” – tette hozzá a politikus, aki a nemi kvóták bevezetését tekinti az egyik lehetséges megoldásnak. Gurmai Zita emlékeztetett továbbá a szülési szabadságra vonatkozó uniós szabályozás tervezetére, amelynek elfogadását már hónapok óta blokkolják a tagállamok – többségében konzervatív – kormányai. „A legutóbbi választások bebizonyították, hogy az európai polgárok változást akarnak. Emellett sem az Európai Bizottság, sem pedig a Tanács nem mehet el többé szó nélkül” – zárta felszólalását Gurmai Zita.