mszp.hu | Belföld
2020. július 22. 15:49

Európában a szocialisták már elintézték, itthon is védeni kell a turizmusban a magyar családokat!

Európában a szocialisták már elintézték, itthon is védeni kell a turizmusban a magyar családokat!
A turizmust úgy kell védeni, hogy a jogosan pihenni vágyó magyar családok és a sok százezer embert foglalkoztatni képes magyar kis-, közép- és családi vállalkozások érdeke közös legyen – erről tartott szerdán online sajtótájékoztatót Keszthelyről bejelentkezve dr. Ujhelyi István, az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottságának első alelnöke és Eszik Bence, az MSZP Országos Választmányának elnökhelyettese.

Az MSZP a következő öt napban tíz településen is bemutatja turisztikai-gazdasági védelmi akciótervét, valamint Balaton-védő programját. „A magyar családok joga, hogy a Balatonon szabadon pihenhessenek. Nem hagyhatjuk, hogy a fideszes burzsoázia kezébe átjátsszanak mindent, hiszen a Balaton nem az oligarcháké, hanem minden magyar emberé kell, legyen. Borsodtól Bács-Kiskun megyén át Budapestig mindenhol ott leszünk és kiállunk a Balaton védelmében!” – mondta Eszik Bence.

„Az országból szép számmal érkeznek, és értenek egyet azzal a céllal, hogy a Balaton mindenkié, nem nyúlhatják le a fideszes oligarchák!” – ismertette az aláírásgyűjtő kampány állását Ujhelyi István, majd a válság tágabb összefüggésiről is szólt.

Elmondta, miközben az EU-ban 25 millió munkavállaló sorsáról beszélünk, ebben a magyarok is benne vannak és közöttük is sok százezer ember megélhetését, egzisztenciáját biztosítja a turizmus, a vendéglátás. „Nagyon sokat küzdöttünk az Unióban, hogy legyen egy olyan stratégia, amellyel a jövőben felkészülhetünk hasonló válságokra. Más-más megoldást választottak a tagállamok. Például Csehországban úgy döntöttek, hogy azok a szállásadók, akiknek be kellett zárni, kormányzati támogatást kaptak” – magyarázta egy közeli példával Ujhelyi.

A szocialista EP képviselő kérte, amikor a gazdasági vállalkozásokról beszél a turizmusban, olyankor ne feltétlenül a Mészáros-félék szállodáira gondoljanak az emberek. „A munkavállalók 90%-a kis- és középvállalkozásban vagy családi vállalkozásban dolgozik. A lángosostól a panziókat, szállodákat kiszolgáló pékségekig mindenki a turizmusból él, így tehát mindenki arra gondoljon, hány munkavállalót és családtagjait érint a válság. Minket nem Mészáros, hanem az érdekel, hogy a munkavállalókat ki tudják fizetni, a vállalkozások és a kis családi cégek ne dőljenek be!” – hangsúlyozta Ujhelyi István.

Elmondta, döbbenettel látta az Európai Parlament illetékes politikai vezetőjeként, hogy miközben az Európai Unió felszabadította az összes forrását a turisztikai vállalkozások számára, a magyar külgazdasági rendeletben a magyar kormányzat egyszerűen leírta a hazai vállalkozásokat. „Európában mi elintéztük, hogy nyitva legyenek a turizmus számára a források, a magyar kormány gazdaságvédelmi programjában azonban kizárták a turisztikai vállalkozásokat a támogatásból. (…) Ezért kérdést intézek a minisztériumhoz, hogy meddig kívánja ezt a felfoghatatlan intézkedést fenntartani” – ígérte.

Az MSZP-s politikus nehezményezte, hogy a kormányzatnak fontosabb volt 80 milliárdért Mészáros Lőrincet támogatni, miközben ebből a pénzből a magyar turizmusban-vendéglátásban dolgozó összes szakembernek, munkatársnak a túlélését biztosíthatta volna hónapokon keresztül. „Ez az, amit bírálunk!” – hangsúlyozta, helyi szinten pedig a Balaton védelmében hozzátette, „A  Balatont nem sajátíthatja ki az oligarcha kör, a Balaton mindenkié, mindannyiunké”!