mszp.hu | Belföld, Külföld | EP2014 interjú
2014. április 22. 09:49

'Európában mindent el lehet intézni, de csakis bölcsen'

- „Reszkess Európa, jön a magyar baloldal fenegyereke!” - ezt írták az egyik politikai blogon, miután Önt az MSZP EP-listavezetőjének választották. Tényleg reszketnie kell Szanyi Tibortól Európának?

- Attól függ, hogy Európa melyik részének?! Európa szélsőséges részének mindenképpen érdemes lesz „reszketnie”, mert minden fronton „ütni-vágni” fogom őket. Elég volt az általuk folytatott népámításból és szélsőséges radikalizmusból. Tegyük hozzá, hogy az európai radikális pártok alapvetően idegenellenesek, míg a Jobbik egyenesen antiszemita és rasszista. Nem véletlen, hogy az európai radikálisok sem fogadják maguk közé a Jobbikot. Azzal együtt, hogy elsősorban a magyar szélsőjobboldali párt minél hatékonyabb háttérbeszorítása lesz az egyik célom, a többi európai radikális politikust is kellő érvanyaggal fogom tüzelni. A konzervatívoknak bár nincs oka rettegni, ők is kemény vitákra számíthatnak, miután az elmúlt öt év válságkezelését érezhetően elrontották. Ebben a jobboldali kudarcsorozatban komoly szerepe van annak a Fidesznek is, amelyik most a saját semmittevését és kudarcait az európai intézményeken akarja leverni. Az európai zöld, illetve liberálisok pártokban partnereket látok és remélek.

- Ön szerint mi lehet elsősorban az erőssége a következő szocialista EP-delegációnak?

- Mindenképpen a kérlelhetetlen baloldaliság. Nem csak a magyar delegációnak, de az egész európai szocialista frakciónak új karaktert kívánunk adni. Jóval egységesebb és határozottabb baloldali arculatot és tartalmat fogunk mutatni.

- Kevesen tudják Önről, hogy négy nyelven is beszél, a közgazdaság-tudomány doktora, politikai karrierjét a római magyar nagykövetségen kezdte szakdiplomataként, most pedig többek között az egyik neves baloldali agytröszt, a londoni Policy Network igazgatósági tagja is. Ezt a fajta nemzetközi hátországot eddig miért nem kamatoztatta látványosabban?

- Azért, mert szorosan tartottam magamat ahhoz, hogy a választóim akaratát képviseljem, ne
pedig magamat. Miután a választóim számára ez a szakmai háttér nem sok mindent jelentett, ezért ezt nem hangoztattam, illetve nem vontam bele a mindennapi, lokálpatrióta politikámba. Most, ez a hátország nyilván felértékelődik az európai feladatok teljesítésénél.

- Tudhatóan Ön lesz az MSZP következő európai delegációjának a vezetője. Melyek azok a szakpolitikai kérdések, amelyeket kifejezetten Ön kíván képviselni az Európai Parlamentben?

- Miután a szakpolitikai feladatkörök konkrét leosztása csak a mandátumarányok ismeretében történhet meg, így erre a kérdésre egyelőre nem lehet pontosan válaszolni. Az bizonyos, hogy azokat a témákat és szakterületeket szeretnénk majd elsősorban vinni, amelyek a magyar választók életét döntően befolyásolják. Számomra kiemelten fontos a gyermekeket és fiatalokat érintő problémák megoldása, így például a gyermekjóléti szolgáltatások minőségének garantálása, a gyermekéhezés megszüntetése, de ugyanígy prioritást fog élvezni az oktatási innováció elősegítése vagy olyan egyszerű követelések megvalósítása, minthogy minden olyan helyen legyen ingyenes wifi-elérhetőség, ahol közvilágítás van.

- Éppen húsz éve annak, hogy létrehozta az Európai Tanulmányok Alapítványt, de annak is több mint tizennégy éve, hogy alapítója lett az MSZP Európa-politikai tagozatának. Uniós szakértőként miben látja a legnagyobb kihívást Európa és benne a magyar képviselők számára?

- Tévhit, hogy általános magyar érdekeket kell védelmezni az Európai Unióban – ezt leginkább a Fidesz állítja csak –, mivel senki nem támadja a magyar érdekeket. Mi konstruktív, progresszív baloldaliként a magyar érdekek képviseletére és bölcs érvényesítésére törekszünk majd. Számunka ez lesz a kihívás. A Fidesz neveletlen kamaszként rúgja be a közös otthon ajtaját és dühöngve követelődzik. Mi azt képviseljük, hogy felnőtt módjára, bölcsen, de határozottan és egyértelműen kell érvényesíteni, kijárni az adott nemzet érdekeit. Európában mindent el lehet intézni; de csakis bölcsen, normális hangnemben. Erőből viszont semmit, ezt a Fidesz még mindig nem tanulta meg.

- Mi az a három legfontosabb vállalás, amelynek meg kíván felelni a következő öt évben?

- Mindenkitől azt kértem és ezt tartom magamra vonatkozóan is kötelezőnek, hogy minden leendő képviselőnknek legyen legalább egy olyan ügye, amelynek világos, kiemelt magyar vonatkozása is van. Számomra, megfelelő programok biztosításával többek között ilyen a gyermekéhezés mielőbbi felszámolása Magyarországon és lehetőség szerint egész Európában. Ugyancsak személyes vállalásom, hogy összeurópai vitát fogok kezdeményezni a feltétel nélküli alapjövedelem bevezethetőségéről. És, a családom felé is tettem személyes vállalást: igyekszem minden lehetséges percet velük tölteni a brüsszeli munka mellett is.