MTI/mszp.hu
2012. május 10. 07:09

Európában nincs helye a náciellenes karantén megbontásának

Európában nincs helye a náciellenes karantén megbontásának, és tenni kell azért, hogy senki ne válhasson populista hazudozók áldozataivá - mondta Horváth Csaba, az MSZP alelnöke a párt békenapi megemlékezésén szerdán Budapesten.

A második világháború európai befejeződésének 67. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a Batthyány-örökmécsestől indult fáklyás felvonulás végén, a Duna parti Cipők emlékműnél tartott beszédében az alelnök rámutatott: "emlékeztetni kell arra a karanténra, amelyet 67 éve minden hazájáért és a jövőért felelősséget érző ember ápol a szívében", és amibe a fasizmust és a gyűlöletet zárták be, "azt hittük mindörökre".

Horváth Csaba rámutatott: mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják lerombolni a béke karanténját, hogy elleplezzék felelősségüket, és másokat tegyenek felelőssé.

Megfogalmazása szerint "szólunk mindenki helyett, (...) a munkanélküliek, az egyre kevesebb segélyből élők, a kirúgással fenyegetett szakszervezeti aktivisták, az önálló gondolkodástól megfosztott pedagógusok, a származásuk miatt letiltott művészek, a munkába kényszerített leszázalékoltak, az állandó félelemben élő romák érdekében".

Mint mondta, egyre több példát lehet látni arra, hogy "a Fidesz és a Jobbik között létezik valamifajta együttműködés". Példaként hozta fel erre egyebek mellett, hogy "fideszes önkormányzati képviselők tiltják be művészek fellépéseit" azok zsidó származása miatt, a fővárosban pedig szerinte fideszes képviselők karolják fel a Jobbik kezdeményezéseit; az Új Színházba szélsőjobbos főigazgatót neveznek ki és a meleg méltóság menetét is igyekeznek megakadályozni.

Meglátása szerint "ezek az összekacsintások (...) rendszert alkotnak" (...) amely mögött céltudatos stratégia áll a szélsőjobbos szavazók megszerzésére". Hangsúlyozta: az új köztársasági elnök nem maradhat néma most és a jövőben sem ezekkel az ügyekkel kapcsolatban.

Emlékeztetett arra: 67 éve ért véget "az emberi történelem legsötétebb időszaka", a II. világháború, s ebből az alkalomból "emlékezni jöttünk 70 nemzet több mint 62 millió áldozatára", azokra is, akiket "az elvakult gyűlölet jegyében áldozatként hajtottak a harcmezőkre, idegen földre, idegen emberek ellen".

Az eseményen a rendőrség közlése szerint több mint százan vettek részt. A szocialista párt politikusai közül jelen volt mások mellett Mécs Imre, Steiner Pál, Kunhalmi Ágnes, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Molnár Gyula és Verók István.