Belföld | fiatalok kivándorlása kivándorlás
2013. december 15. 11:01

Európában van a jövőnk!

Mesterházy Attila írása a héten.

Nesze nektek nemzethalál! Amíg Orbán Viktor azon sopánkodik, hogy a keresztelők száma hogyan aránylik a temetésekéhez, a baj ennél sokkal nagyobb: gyorsuló ütemben ürül ki az ország, az itt született, itt felnőtt, itt kitanult fiatalok és középkorúak tömegesen vándorolnak Nyugat felé. Külön vitapont lehetne, miért nem Kelet felé indulnak, amikor, mint tudjuk, onnan fújnak az új szelek, de hagyjuk a miniszterelnök ostobaságait! Ha van a nemzet jövőjét illetően sorsdöntő és halasztást nem tűrő kérdés, amelyben azonnal egyetértésre kell jutnunk, az éppen az elvándorlás megállítása, de legalábbis ütemének kezelhető mértékűre csökkentése. Mert ne tévedjünk: aki elmegy, aligha jön vissza. Az 1956 után eltávozottak parányi töredéke gondolta úgy, hogy a rendszerváltás után újra itthon a helye. Most meg pár év alatt két 56-os tömeget veszítettünk el, és a kivándorlásnak még távolról sincs vége!

Az is jellemző, hogy a kormánynak fogalma sincs a pontos számokról, de elégedjünk meg azzal, hogy a becslések szerint 4-500 ezer honfitársunk keresi boldogulását az Európai Unióban. Mint Bajnai Gordon nemrégiben Angliában járva elmondta, ha ezek az emberek itthon csak minimálbért keresnének, az állam havi 30-50 milliárd forint bevételhez jutna. Ekkora munkavállalói tömeg kiesése azt jelenti, hogy nem marad fenntartható a nyugdíjrendszer. Orbán Viktor politikája néhány éven belül bizonyosan, de akár már 2015-től a nyugdíjak csökkenéséhez vezet. Hosszabb távon pedig ahhoz, hogy a munkaképes korból kikerülők csak saját megtakarításaikra és családjuk segítségére számíthatnak majd. Esetleg, az állam keresztényi szeretetének jegyében, egy sajáterős köztemetésre a csepeli koldusparcellában. Nem gondolom, hogy azok a jobboldali politikusok, akikben még maradt egy csipetnyi tisztesség és felelősségérzet, ilyen sorsot szánnának a magyarok túlnyomó többségének. Ahhoz viszont igen ostobának kell lenni, hogy valaki ne lássa, mi vezetett ehhez a válságos állapothoz.

Igen, a 2004-es uniós csatlakozásunk óta adott a lehetőség, hogy legjobbjaink külföldre menjenek. Az előző kormányok alatt is voltak, akik engedtek a csábításnak, hogy a hazai bérek többszörösét keressék. A folyamat azonban 2010-től gyorsult fel tragikusan. A kiszámíthatatlan társadalom- és gazdaságpolitika, a fejlődés leállása, a perspektíva hiánya, a Fidesz agresszivitása, a végletekig feszített közhangulat, a politikai zsákmányszerzés kiterjesztése a legalsó szintekre olyanokat is távozásra kényszerített, akiknek korábban eszükbe sem jutott volna külföldön keresni a boldogulásukat.

Amikor 1995-96-ban a spanyolországi Valladolid egyetemén tanultam, remekül éreztem magam, de meg sem fordult a fejemben, hogy ott maradjak. Nem csak azért, mert Szilvi és a szüleim vártak rám otthon, hanem azért sem, mert Magyarország akkoriban ideális helynek tűnt a fiatalok számára. Nem véletlen, hogy amerikai és nyugat-európai fiatal szakemberek ezrei érkeztek akkoriban Budapestre! Most ellenben a romkocsmák jelentik a fő vonzerőnket, ami egy-egy estére remek, csak sajnos erre gyorsabban rá lehet unni, mint a korábbi évek gazdasági-kulturális pezsgésére.

Tizenhat héttel, 112 nappal a választások előtt még nincs késő, lehet változtatni, ki lehet csavarni a kormányt a szakadék felé száguldó Orbán Viktor kezéből. Az MSZP kiszámítható, nyugodt, az eddigi eredményeket megőrző fejlődést kínál az országnak. Igazságos, a keveset keresők számára is előnyös adókat a munkavállalóknak, tervezhető, befektetéseket ösztönző környezetet a munkaadóknak. Újabb és újabb trafiktörvények helyett azon fogunk dolgozni, hogy további Opel-, Audi- és Mercedes-szintű beruházásokat hívjunk Magyarországra, tíz- és százezrek, milliók számára, végső soron mindannyiunknak adjunk új, európai jövőt.

Mert Magyarország jövője Európában van, de nem úgy, hogy mindenki átköltözik Angliába vagy Németországba, az utolsó meg leoltja a villanyt.