2012. szeptember 13. 08:13

Európai demokrácia-ellenőrző rendszerre van szükség!

"Pártállástól, nemzeti hovatartozástól nem függhet egy európai demokrata álláspontja. Semmilyen kettős mércének nem adhatunk teret" - jelentette ki Tabajdi Csaba az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Strasbourgban, az Európai Parlamentben a romániai politikai helyzetről rendezett vitán. A szocialista delegációvezető aláhúzta: "A mai vitának az a tétje, hogy létrejön-e egy egységes kritériumrendszer, amely alapján az Unió valamennyi tagállamában nyomon lehet követni a demokrácia és a jogállamiság alakulását." A magyar szocialista képviselő felvetésével egyetértett Viviane Reding, az EU alapjogi biztosa, aki zárszavában sürgette a jogállamiság állapotát folyamatosan ellenőrző monitoring-rendszer felállítását. Ennek érdekében a biztos javasolta, hogy - kapcsolódva a tagállami államháztartási politikákat értékelő európai pénzügyi szemeszterhez - vezessenek be olyan igazságszolgáltatási eredménytáblát, amely rendszeresen ellenőrzi a tagállami igazságügyi rendszerek teljesítményét és függetlenségét.

Tabajdi egyetértett azzal, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke bírálta a szociáldemokrata-liberális román kormányt, de túlzónak és igaztalannak tartotta egyes megszólalásait. Hitelesebb lett volna az Európai Bizottság fellépése, ha Traian Basescu antidemokratikus lépéseit is kritikával illetik. A szocialista politikus emlékeztetett arra: az Európai Bizottság, amely élesen bírálta a román kormány a jogállamiság határait feszegető lépéseit, korábban nem tette szóvá Traian Basescu román államfő antidemokratikus politikáját.

"Magyarként és európai demokrataként is abban vagyok érdekelt, hogy Romániában legyen valódi demokrácia és jogállamiság. Ez létérdeke a Romániában élő másfél milliós magyar nemzeti közösségnek is." - tért ki felszólalásában a Ponta-kormány politikájára Tabajdi Csaba. "Saját országom példájából tudom, hogy mit jelent, ha egy kormány ráront a demokráciára, korlátozza a szólásszabadságot és rendszerszerűen bontja le a jogállamiságot." - vont párhuzamot a mai és a korábbi, az Orbán-kormány tevékenységét érintő vitákkal a szocialista delegációvezető.