Külföld | Európai Unió demokrácia
2013. december 06. 12:33

Európai demokrácia: kihívások és megoldások

„Az európai ügyek még sohasem voltak ennyire a mindennapi beszélgetések középpontjában, mint ma. Az európai polgárok egyre jobban megértik az uniós szinten hozott határozatok jelentőségét, ugyanakkor sokszor kirekesztve érzik magukat az EU-ról szóló döntésekből. Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a módját a polgárok bevonására közös európai jövőnk formálásához” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Rómában, az EP szocialista frakciójának pénteki konferenciáján. A rendezvény – amelyen EP-képviselők mellett Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz – a demokrácia európai helyzetét és az azt érő kihívásokat tekinti át.


Hozzászólásában Gurmai Zita kitért azokra, a közelmúltbeli döntésekre, újításokra is, amelyek az unió demokratikus jellegének megerősítését szolgálták. Ezek közül kiemelkedik az európai polgári kezdeményezés, amely a részvételi demokrácia és az országhatárokon átívelő viták sikeres eszköze lett.

„A polgári kezdeményezésnek köszönhetően, az emberek hallathatják a hangjukat, és a számukra fontos ügyeket az uniós intézmények napirendjének középpontjába helyezhetik” – mondta az EP-képviselő.

„A gazdasági és társadalmi válság új, korábban nem látott kihívások elé állította az Európai Unió tagállamait, és komoly következményekkel járt nemcsak a gazdaságra, hanem az integráció fejlődésére nézve is. Az Európai Unió átalakul. Polgárai előtt nyitottá és befogadóvá kell válnia. Csak így adhatunk megfelelő választ azokra a kihívásokra, amelyek napjainkban az EU-t érik. Bár egy csapásra működő „csodaszer” nincs, biztos vagyok benne, hogy az érthető, világos és mindenki számára elérhető tájékoztatás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az embereket közelebb hozzuk az Európai Unióhoz, és a közös európai ügyeinkről szóló vitához” – hangsúlyozta Gurmai Zita.