mszp.hu | Belföld
2019. december 17. 12:37

Európai egészségügyi minimumért, európai zöld megoldásért küzd az MSZP

Európai egészségügyi minimumért, európai zöld megoldásért küzd az MSZP
Európai szintű és szellemiségű megoldásokban gondolkodva, az MSZP küzd az európai egészségügyi minimumért és a klímaválság megoldásában is együttműködik Európával –mondja dr. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. hétfő este az ATV Egyenes beszéd c. műsorának vendégeként.

Miközben a kormány szigorítani próbálja a társadalombiztosítást Magyarországon, egyre szélesebb hazai és nemzetközi támogatottságot élvez a nem csak minket érintő európai egészségügyi minimum koncepciója, mondta Ujhelyi István hétfő este az ATV Egyenes beszéd c. műsorának vendégeként.

A szocialista EP képviselő szerint jól láthatóan nagy a különbség a magyar érdekek és a fideszes kormányzás között. „Az, amiről mi beszélünk, (…) egy olyan egészségügyi szolgáltatás, amelyet kötelező minden európai polgár számára adjon az Európai Unió.

A célunk az, hogy a következő években létrehozzunk egy olyan európai minimumszolgáltatást, amelytől egyetlen tagállami kormány se térhet el. Egyes európai kormányfők írtak már alá ehhez megfelelő politikai nyilatkozatot” – mutatta be az egészségügyi biztonság megteremtésére indított kezdeményezést, amelyhez már számos nemzetközi és szakmai szervezet és most a Magyar Orvosi Kamara is csatlakozott.

Ujhelyi elmondta, vannak területek, például az oltáshelyzet, amiben Magyarország a régi rendszer óta hagyományosan jól áll, de, mint ismeretes, a legtöbb területen le van maradva. „Például az európai szinten meghatározott minimális orvosi bérrel meg tudjuk állítani a Kelet-európai orvos-elvándorlást.”

Az itthon a napokban elfogadott TB-szigorítási törvény kapcsán a szocialista politikus élesen fogalmazott. „Innen is felszólítom a köztársasági elnököt, hogy kétszer is gondolja meg, hogy ezt aláírja-e! Magyarország két éve csatlakozott az Európai Szociális Chartához, amely alapjogként tekint az egészségügyi ellátásra. Ezzel nem hozhatunk ellentétes döntést!”

Ujhelyi István a klímaválság és annak megoldása kapcsán is egy más szemléletről beszélt, elmondta, szerinte csak akkor lehetünk e téren sikeresek, ha együttműködünk Európával, de ezt lassan Orbán Viktor is belátja, aki végül „begyávult” és eredeti szándéka ellenére megszavazta a vonatkozó EU-csúcson a 2050-re nulla kibocsátást előirányozó tervet.

„Most zajlik a következő 7-éves költségvetés előkészítése, és von der Leyen asszony, az Európai Bizottság elnöke, nagyon határozottan jelezte a magyar miniszterelnöknek, hogy elég ebből a „kekeckedésből”, mert ez egy közös európai cél.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg az Európai Unió új Bizottsága szinte mindent a klímacél és a Föld megmentése kapcsán fölvett szemüvegen keresztül vizsgál, „Magyarországon a kormányzati háttéranyagok még most is ott tartanak, hogy „klímahisztiről” beszélnek, ahelyett, hogy elismernék, hogy amerre felé megy a világ, ahhoz nekünk is alkalmazkodnunk kell. Csak bonyolult ez úgy, hogy a miniszterelnök úgy állítja be magát, mint az ország kizárólagos védelmezője falakkal, kerítésekkel, „majd az Orbán Királyság megvéd téged”. Ehhez képest most el kell ismerni, hogy van egy olyan közös program, ami alól nem lehet kibújni.”

A szocialista politikus elmondta, Magyarországnak meg kell küzdenie ahhoz, hogy a kohéziós, de akár az agrár- és más forrásokban ne sérüljön. „Azzal a politikával, amivel a kormányt épp kizárják az Európai Néppártból, lehetetlen lesz érdekeket képviselni, így mindenképpen a mi feladatunk az, hogy képviseljük a magyar érdekeket!” – zárta az interjút dr. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.