Európai fejjel, magyar szívvel!

Együttműködési megállapodást kötött az MSZP és a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket! Egyesület.

Együttműködési megállapodást kötött az MSZP és az éhségmenetet szervező Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket! Egyesület pénteken Miskolcon. A szocialisták vállalták, hogy európai parlamenti frakciójuk képviselni és segíteni fogja az egyesület törekvéseit egy igazságosabb Magyarország megteremtéséért. A megállapodást dr. Gúr Roland, a párt EP-képviselőjelöltje és Komjáthi Imre, az egyesület elnöke látta el kézjegyével.

Az Újgyőri főtéren, a volt Bükk Áruház előtt megtartott sajtótájékoztatón Budai Bernadett, az MSZP szóvivője emlékeztetett: a szerződés létrejötte annak a tárgyalássorozatnak az eredménye, melyet az MSZP folytatott az elmúlt hetekben több civil szervezettel is annak érdekében, hogy programjába beillessze a szervezetek számára is fontos elemeket. Korábban a zöldekkel, a Nők a Változásért Egyesülettel, illetve szintén Miskolcon a Közmunkás Szakszervezettel állapodtak meg.

Dr. Varga László, a választókerület szocialista országgyűlési képviselője a május 25-i választásokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: igazságos, családbarát, demokratikus Európai Unióra van szükség. Egy szocialista többségű – amire most jó esély kínálkozik – európai parlament ilyen Európát szeretne, ezért fontos, hogy minél többen szavazzanak idehaza is az MSZP-re. Kérte a párt támogatóit, menjenek el most vasárnap, s ikszeljenek az MSZP listájára, amely most a szavazólapon az 1-es számot viseli.

Dr. Gurmai Zita EP-képviselő, képviselőjelölt hangoztatta: Magyarországon most egy latin-amerikai típusú gazdaság kiépítése zajlik, ahol a 90 százaléknyi szegénységben tartott ember termeli meg a javakat a 10 százaléknyi elitnek. Szerinte az ország gazdaságát nem a közmunkára kell építeni, hiszen mindenki tudja, havi 50 ezer forintnyi jövedelemből nem lehet megélni. Ezért szorgalmazzák többek között az európai minimálbér bevezetését is. Mint mondta, az MSZP továbbra is „európai fejjel, magyar szívvel" kívánja képviselni az országot az EP-ben.

Dr. Gúr Roland azt mondta: miskolciként kiemelt feladatának tartja a város és a térség – amennyiben sikerül mandátumot szereznie – európai képviseletét. A munkahelyteremtés, a 25 év alatti fiatalok teljes foglalkoztatottsága az MSZP és az európai szocialisták programjának sarokköve, érdeke az országnak, de különösen érdeke ez Miskolcnak, Észak-Magyarországnak. Szintén az itteniek boldogulását segítené elsősorban, ha sikerülne elérniük, hogy az élelmiszerek áfáját – az egész Unióban – egy számjegyűre csökkentsék.

Elmondta azt is, hogy a Fidesz, amikor az akácüggyel és a pálinkaüggyel kampányol, akkor saját maga ellen kampányol. A Fidesz tette lehetővé ugyanis egy kormányrendelettel az akác engedély nélküli irtását, s ugyancsak a Fidesz volt az, amely kormányzópártként, a csatlakozási tárgyalások idején elmulasztotta kérni a pálinka jövedékiadó-mentességét.

Szerinte a Jobbik sem jelenthet alternatívát a magyar választóknak, hiszen e párt listavezetője nem ítélte el egy határon túli magyar politikus magyarországi megalázását (mi több, Morvai Krisztina a hírek szerint viszi magával az EU-ba azt a volt jobbikos országgyűlési képviselőt, Gaudi-Nagy Tamást, akinek a rendezvényén köpték le a vajdasági Pásztor Istvánt). A Jobbik EP-listájának 3. helyén a kémbotrány főszereplője, Kovács Béla szerepel, míg a 2. helyén az a Balczó Zoltán, aki elismerte, hogy a Fidesz és a Jobbik alapvető kérdésekben ugyanazt képviselik.

Komjáthi Imre azt hangsúlyozta: amíg Magyarországon nem lesz társadalmi igazságosság, addig nem lesz béke. Ma 4,5 millió ember él a létminimum alatt, 500 ezer gyerek éhezik. Amikor viszont – egyebek mellett az éhségmenet megszervezésével – felhívják erre a figyelmet, kioktatást kapnak a hatalomtól. A megalázott, a lenézett és kihasznált emberek nevében éppen ezért azt üzente Orbán Viktor miniszterelnöknek: tiszteletet a magyaroknak!