mszp.hu | Belföld | gyűlöletkeltés bevándorlás
2015. június 19. 09:25

Európai Ifjú Szocialisták (YES): A gyűlöletkeltés és kerítések nem oldják meg Európa bevándorlási problémáját

Az Európai Ifjú Szocialisták (YES) mélységes megdöbbenésüket és sajnálatukat fejezik ki a magyar kormány nemrég bejelentett döntésével kapcsolatban, miszerint kerítéssel zárják le a szerb-magyar határt, hogy távol tartsák a bevándorlókat.

Az ország, mely fontos szerepet játszott a „Vasfüggöny” lebontásában, most egy új fal építésébe kezd.  Ezzel a döntéssel, mely az idegengyűlölő plakátkampányt követte, Orbán Viktor miniszterelnök nem old meg semmilyen problémát, sőt, inkább újabb gondokat kreál. „A gyűlöletkeltés és négy méter magas kerítések építése nem oldja meg Európa bevándorlási problémáját. Az továbbra is megmarad, mitöbb, tovább fokozódik a konstruktív párbeszéd és az emberiesség hiánya folytán”- emelte ki Laura Slimani, a YES elnöke.

Szintén nagyon meglepő az intézkedés hirtelen és radikális volta. „Ezek a lépések azt az üzenetet sugallják, hogy Magyarország legnagyobb problémája a bevándorlás, pedig valójában aligha tipikus célország a migránsok számára. Emellett az ország küzd azért, hogy a kivándorolt fiatalok százezreit haza csábítsa”- tette hozzá Gúr Roland, a magyar tagszervezetünk, a Societas nemzetközi titkára.

Sürgetjük a magyar kormányt, hogy felelősségteljesebb és konstruktívabb módon közelítsen a kérdéshez. Orbán miniszterelnöknek tartózkodnia kell az eltúlzott és pánikkeltő lépésektől. Ehelyett vegyen részt a közös, mindenki érdekét szolgáló európai megoldás kidolgozásában.

A közlemény eredeti nyelven itt érhető el.