2011. március 08. 17:19

Európai kampány a nyugdíjrendszerek reformjáért

"Az Európai Uniónak határozottan ki kell állnia a nők hátrányos helyzetének felszámolása mellett, amelyben kulcsfontosságú szereppel bír a nyugdíjrendszerek esélyegyenlőségi szemléletű reformja" - mondta dr. Gurmai Zita Strasbourgban, az Európai Parlament keddi plenáris ülésén.

Az EP-képviselő bejelentette, hogy az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women) kampányt indít azért, hogy felhívja a figyelmet a nők hátrányos helyzetére a nyugdíjrendszerben .

"Európa elöregedő népessége megkerülhetetlenné teszi a tagállami nyugdíjrendszerek reformját, amelyek jelenlegi formájukban a fő okai annak, hogy a szegénység nőarcú. Ma a társadalom bünteti a nőknek a társadalom érdekében végzett munkáját" - hangsúlyozta Gurmai Zita. "Gondoljunk csak arra, hogy a legtöbb esetben a nőkre hárul a gyermekek és az idős családtagok gondozása, vagy hogy a legrosszabbul fizetett szektorokban általában nők dolgoznak. Mindezek egyenes következménye, hogy a nők jelentős részének öregségi ellátása csak a létminimum körüli életszínvonalhoz elég " - érvelt az európai parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy a férfiak átlagos nyugdíjához képest Olaszországban a nők átlagosan ennek 66 százalékát, Németországban pedig mindössze 42 százalékát kapják meg.

Az európai kampány célja, hogy felhívja a nők figyelmét a jelenlegi helyzetre és annak következményeire, valamint hogy változtatásra bírják a döntéshozókat. "Mindehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő adatok álljanak rendelkezésünkre, amelyet az Európai Bizottságnak kutatásokkal és a legjobb tagállami gyakorlatok átvételének ösztönzésével kell segítenie. A probléma valamennyi tagállamot érinti, ezért annak megoldásában az Európai Uniónak kezdeményező szerepet kell vállalnia" - zárta felszólalását Gurmai Zita.