mszp.hu | Belföld | munkatörvénykönyv közlemény
2014. szeptember 09. 17:04

Európai munkatörvénykönyvet!

Szanyi Tibor, a Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti magyar delegációjának vezetője az Európai Szakszervezeti Konföderáció főtitkár-helyettesével, Patrick Itscherttel és a szervezet nemzeti koordinátoraival tárgyalt az Európai Munkatörvénykönyv kidolgozásának égető szükségességéről.

Sajnos évek óta egyértelmű, hogy az Orbán-kormány nem a munkavállalói jogok erősítése, hanem azok fokozatos gyengítése mellett kötelezte el magát. Elfogadhatatlan, hogy statisztikai trükközések részeként és az elhibázott gazdaságpolitika leplezése érdekében a kormány például lerövidítette a munkanélküli ellátások időtartamát, valamint eltörölt számos, a munkavállalókat védő garanciát is.
 
Szanyi Tibor szerint világos, hogy a munkavállalók védelmét európai szinten hatékonyabban is lehetne kezelni. El kell indítani egy valós és hatékony közös gondolkodást az Európai munkatörvénykönyv elfogadásáról. E jogszabály rendelkezéseit pedig a tagállamok majd nem léphetik át rövidtávú érdekeikre tekintettel. E gondolkodás része kell, legyen az a kezdeményezés is, mely egyfajta európai szintű egységesítést írna elő a munkanélküli ellátások tartama és mértéke tekintetében is.
 
Szanyi Tibor
EP-képviselő, delegációvezető