Külföld | Horvátország közlemény
2013. január 28. 15:42

Európai parlamenti delegáció Horvátországban

A nemzeti parlamentek és az állampolgári részvétel uniós jogalkotásban betöltött szerepéről tartott előadást dr. Gurmai Zita EP-képviselő hétfőn Zágrábban. A Száborban megrendezett konferencián – amelyet a horvát parlament elnöke nyitott meg – az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának delegációja, valamint horvát és uniós tagállami képviselők vettek részt.


Előadásában Gurmai Zita hangsúlyozta, hogy mind a jogalkotás, mind pedig az elfogadott jogszabály végrehajtása és értékelése során, fokozottabb párbeszédre van szükség az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek között. Az Európai Unió jövője kapcsán napvilágra került tervekre utalva, Gurmai Zita az EP teljes bevonásának szükségességére hívta fel a figyelmet: „Bank-, gazdasági- és politikai unióról csak az Európai Parlamenttel együtt lehet legitim döntéseket hozni” – fogalmazott az EP-képviselő.


Gurmai Zita ez előadást követően elmondta, hogy a delegáció látogatásának célja az volt, hogy az európai parlamenti képviselők segítséget nyújtsanak a horvát törvényhozás tagjainak az EU-tagságra való felkészülésben. „A lisszaboni szerződés megerősítette a nemzeti parlamentek szerepét az uniós jogalkotás ellenőrzésében, hogy az EU valóban csak abban az esetben fogadhasson el közösségi szintű intézkedést, ha az hatékonyabb megoldást jelent a tagállami szintű fellépésnél” – hangsúlyozta Gurmai Zita.

Horvátország 2013. július 1-jén válik az Európai Unió huszonnyolcadik tagjává. A csatlakozásig hátralévő időben – Zágrábban, illetve Brüsszelben – több hasonló rendezvényre kerülni sor.